Украйна не спазва принципите на Международната агенция за атомна енергия

...
Украйна не спазва принципите на Международната агенция за атомна енергия
Коментари Харесай

Русия: Украйна не осигурява безопасността при конфликти в ЗАЕЦ

Украйна не съблюдава правилата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за обезпечаване на нуклеарна сигурност при въоръжен спор, както и рекомендациите за обезпечаване на сигурността на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Това сподели в изявление за ТАСС шефът на второ ръководство на страните от Оперативно-наблюдателно дело на съветското външно министерство Алексей Полишчук.

Дипломатът означи, че украинските опити да завладяват Запорожката атомна електроцентрала са добре известни.

" Едно от тях се състоя директно преди визитата на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси в станцията на 1 септември 2022 година ", добави той. Днес Украйна не съблюдава дефинираните от Гроси седем правилото за обезпечаване на нуклеарна и нуклеарна сигурност при въоръжен спор, както и пет рекомендации за гарантиране на сигурността на Запорожката атомна електроцентрала, означи дипломатът. Ние осъждаме такива дейности на Киев и приканва западните страни да не си затварят очите за рисковите му игри с огъня, с нуклеарния огън ".

Според Полишчук, заради обстоятелството, че западните страни не престават да въоръжават Украйна и в това време заобикалят да осъждат терористичните дейности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), украинският президент Владимир Зеленски има усещането " като че ли някое негово деяние ще остане ненаказано, а евентуално и ще бъде утвърдено ".
 Русия има доказателства, че Киев желае да превземе Запорожката АЕЦ
Русия има доказателства, че Киев желае да превземе Запорожката АЕЦ

Това заяви ТАСС, като цитира собствен източник

" Въпреки това всички опити за завладяване на Запорожката атомна електроцентрала бяха дейно отблъснати от съветските въоръжени сили. Генералният шеф на МААЕ беше осведомен за това от нас ", добави шефът на ведомството.

Експертите на МААЕ получиха достъп до покрива на реакторен блок 2 на украинската Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Не са забелязали никакви мини или експлозиви там. Това съобщи Гроси.

, съобщи през октомври началникът на Главното разследващо ръководство Кирил Буданов.

Русия разгласи по-рано, че има доказателства, че Киев желае да превземе Запорожката АЕЦ.

Специалните елементи на Силите за специфични интервенции на украинските въоръжени сили (ВСУ) възнамеряват дейности за завладяване. Това заяви в края на септември ТАСС, като цитира собствен източник.

Западът образова украински диверсанти. Това съобщи в сряда шефът на Руската работа за външно разузнаване Сергей Наришкин.

През пролетта на 2022 година, при започване на войната в Украйна, съветските сили превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР