Украйна не показа признаци, че ще се подчини на руския

...
Украйна не показа признаци, че ще се подчини на руския
Коментари Харесай

Бойците в Северодонецк отказаха да се предадат

Украйна не сподели признаци, че ще се подчини на съветския ултиматум да съобщи източния град Северодонецк през днешния ден, до момента в който министрите на защитата на НАТО се събраха в Брюксел, с цел да обсъдят изпращането на още тежки оръжия за попълване на намаляващите ресурси на Киев.

Русия сподели на украинските сили, които се крият в химически цех в опустошения град, да спрат " безсмислената опозиция и да хвърлят оръжие ".

Цивилните жители ще бъдат изведени през филантропичен кулоар, съобщи пред организация Интерфакс Михаил Мизинцев, началник на съветския Национален център за ръководство на защитата.

Украйна твърди, че повече от 500 цивилни са в капан дружно с бойците в химическия цех " Азот ", където нейните сили устояват седмици на съветски бомбардировки и набези, които трансфораха огромна част от града в руини.

" Става все по-трудно, само че нашите военни удържат врага от три направления по едно и също време ", написа в интернет Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, в която се намира Северодонецк, малко преди крайния период, избран от Русия за 8 ч. московско време (0500 GMT).

" Те пазят позициите и не им разрешават да настъпят към Лисичанск ", сподели той, визирайки побратимения град, държан от Украйна на отсрещния бряг на река Сиверски Донец.

" Въпреки това руснаците са близо и популацията страда, а домовете са разрушени ".

Луганск е една от двете източни провинции, за които Москва претендира от името на сепаратистите. Заедно те съставляват Донбас - промишлен украински район, където Русия концентрира нападението си, откакто не съумя да превземе украинската столица Киев през март.

В ранните часове украинският общоприет щаб заяви, че бойците към момента отблъскват съветските офанзиви против града.

Британското разузнаване съобщи, че бойците в химическия цех могат да оцелеят подземен и че съветските сили евентуално ще останат съсредоточени върху завода, което ще им попречи да насочат огневата си мощност другаде.

Бомбардировката на " Азот " повтаря предходната блокада на стоманодобивния цех " Азовстал " в южното пристанище Мариупол, където стотици бойци и цивилни се укриха от съветския обстрел. Намиращите се вътре се предадоха в средата на май и бяха арестувани от Русия.

Русия не дава постоянни данни за личните си загуби, само че западните страни настояват, че те са големи.

През последните няколко седмици темпото в Северодонецк се промени няколко пъти - Русия концентрира голямата си артилерийска мощност върху градските региони, с цел да унищожи съпротивата, а по-късно изпрати сухопътни войски, уязвими за контраатаки.

На други места в Донбас Украйна твърди, че Русия възнамерява да нападна Славянск от север и Бахмут от юг.

В Донецка област през последната седмица са били атакувани сериозни инфраструктури, в това число домове, учебни заведения, лечебни заведения и пазари, съобщи пред кореспонденти в Ню Йорк представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

" Това направи живота съвсем нетърпим за хората, които също по този начин са изправени пред сериозен дефицит на вода, а от време на време не могат да изоставен домовете си дни наред поради боевете ", сподели Дюжарик.

На юг украинските военни оповестиха, че са нанесли три въздушни удара по места за концентриране на войски, хранилища за гориво и военно съоръжение в Херсонска област.
ТЕМА преди 4 часа 541 преди 20 часа 727 преди 22 часа 665
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР