Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни

...
Украйна не е искала разрешение с предоставеното от страната ни
Коментари Харесай

МО: Украйна не може да нанася удари в Русия с българско оръжие

Украйна не е желала позволение с предоставеното от страната ни въоръжение да нанася удари по цели в Русия. Това обявиха от Министерството на защитата в отговор на питане от БНР. От институцията допълниха, че с въоръжението, което страната ни е предоставила, това е невероятно. 

Ударите против Русия от Украйна със западно оръжие е гореща тематика пред последните дни. Именно в София, на парламентарната асамблея на НАТО, се появи апелът страните-членки да разрешат на Украйна да употребява западна помощ за офанзиви против Москва. 

Месец преди апела на Столтенберг, в края на април, МО разгласи, че е изпълнило едно от решенията, утвърдени и от предходни парламенти, за военна помощ. Което, съгласно документите от Министерски съвет и парлaмента включва даване на Украйна на " неизправни, с отпаднала нужда или наднормативни портативни зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети ".

От МО означават, че българската страна не е поставяла " съответни характерни условия, забраняващи потреблението от въоръжените сили на Украйна " на предоставената от нас помощ по цели в Русия. Уточнено е обаче, че помощта би трябвало да се употребява при съблюдаване на откритите правила на интернационалното филантропично право и Устава на Организация на обединените нации.

Ударите с българско оръжие по този начин или другояче биха били невъзможни, така като предоставените от България машини не са " западни съвременни системи с огромен обхват, които да могат да поразяват в дълбочина военни цели на съветска територия ".

  " Тактико-техническите характерности на предоставените от България остарели, руски системи въоръжение и техника, на практика не разрешават поразяване на военни цели на съветска територия от отбранителните позиции, които заемат украинските въоръжени сили ", прецизират от министерството.

Те показват, че Украйна има цялостното право да употребява и предоставеното ѝ от други страни оръжие, само че единствено против законни съветски военни цели. 

До момента Украйна не е желала нова военна помощ по подписаното през 2022 година съглашение с България. Но от Министерството показват, че една от тематиките на срещана на върха на НАТО през юли в Съединени американски щати ще разисква поемането на дълготрайни задължения за подкрепяне на Украйна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР