Украйна най-накрая атакува най-слабото място на Путин. Това може да го сломи

...
Докато всички погледи са насочени към сухопътната война в Украйна,
Коментари Харесай

Докато всички погледи са насочени към сухопътната война в Украйна, по-голямата стратегическа награда за Киев може да бъде открита във войната в морето – нещо доста забележително за страна без конвенционален флот. За два дни два големи руски кораба бяха ударени от морски атакуващи дронове, и двата работещи в околностите на Новоросийск, главното черноморско петролно пристанище на Русия, което изнася 600 000 барела на ден.

Те илюстрират уязвимостта на Русия при море и потенциалната възможност за нанасяне на сериозни икономически щети на Москва. Това беше особено вярно за атаката срещу петролния танкер Sig, за който се смяташе, че е плавал към Феодосия на брега на Крим, за да натовари товар с реактивно гориво. Повредата или дори потапянето на кораби като Sig и Olenegorsky Gornyak ще окаже въздействие върху руската военна логистика, но последствията надхвърлят това.

Само часове преди Sig да бъде ударен, украинската Държавна хидрографска служба издаде предупреждение, че цялото черноморско крайбрежие на Русия, от Таман до Сочи, сега е зона на „военен риск“ за всички кораби. Това последва декларация от украинското министерство на отбраната през юли, че всички кораби, които се отправят към контролирани от Русия пристанища в Черно море, могат да бъдат третирани като превозващи военни товари.

Може би това се смяташе за риторична отплата за заплахите на Москва срещу корабоплаването до украинските пристанища. Но подкрепено от двата удара с безпилотни самолети за няколко дни – с може би още да последват – последното предупреждение може да бъде достатъчно, за да възпре много цивилни товарни кораби от плаване към което и да е пристанище в определената зона, нанасяйки сериозен шок на икономиката на Русия.< /p>

За да разберете степента на тази заплаха за Москва, просто проследете износа на петрол. Те се превърнаха в кръвта на руските държавни приходи. Търговията с петрол – главно с Китай и Индия – генерира чуждестранната валута, необходима за поддържане на равновесие на рублата. И въпреки всички приказки за руски тръбопроводи, Путин все още разчита на черноморските пристанища за транспортиране на огромно количество петрол в чужбина. Всяко внезапно намаляване на този капацитет не може да бъде компенсирано от нови тръбопроводи, чието изграждане отнема години или десетилетия.

Историята продължава

Москва предсказуемо определи атаките с дронове в Черно море като тероризъм. Това би било точно описание на собствените му заплахи срещу износа на зърно от Украйна и наскоро засилените атаки срещу зърнената инфраструктура, предназначени да не парализират икономиката на Киев, а да оказват натиск върху Запада, като гладуват света.

Но насочени Военната икономика на Русия е легитимен акт на самоотбрана, стига Украйна да се придържа към законите на войната в своята морска кампания. Киев трябва да отиде по-далеч, като засили ударите и превърне насочването към руския петрол в основен нов фронт във войната.

И все пак, както често се случва, Украйна скоро може да бъде възпрепятствана от опасенията на Вашингтон . Администрацията на Байдън пое инициативата в санкциите, които задържаха Русия в петролния бизнес, предназначени да минимизират приходите на Москва, като същевременно избягват по-нататъшно повишаване на цените на енергията. Сега Белият дом ще бъде ужасен от перспективата за повишаване на цените на газа в навечерието на президентските избори.

При разгадаването на различните си стратегически главоблъсканици президентът Зеленски ще трябва да балансира това, което би било естествено желание да нанесе възможно най-много щети на врага с необходимостта да държи заедно подкрепата на своите съюзници. Но това е сигурно: той правилно определи най-слабото място на Путин.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР