Украинските адвокати настояват, че върховният съд на ООН има юрисдикция да разглежда делото на Киев срещу Русия

...
Украйна настоява, че върховният съд на ООН има юрисдикция да
Коментари Харесай

Украйна настоява, че върховният съд на ООН има юрисдикция да разглежда дело, в което се твърди, че Москва злоупотреби с конвенцията за геноцида, за да оправдае започването на своята опустошителна инвазия миналата година

От МАЙК КОРДЪР Associated Press 19 септември 2023 г., 4:53 ч. Юридическият екип на Украйна, Антон Кориневич, каза на 16-членния съдийски състав.

Киев заведе делото малко след като Русия нахлу в Украйна. В него се твърди, че атаката се основава на фалшиви твърдения за актове на геноцид в регионите Луганск и Донецк в Източна Украйна.

„Русия води война срещу моята страна в името на тази ужасна лъжа, че Украйна извършва геноцид срещу собствения си народ", каза Кориневич.

"Тази лъжа е претекст на Русия за агресия и завоевание. Русия не представи достоверни доказателства. Не може. В действителност Русия преобърна Конвенцията за геноцида.“

Русия очерта възраженията си по делото в понеделник с ръководителя на правния екип на Москва Генадий Кузмин, наричайки го „безнадеждно погрешен и в противоречие с дългогодишната юриспруденция на този съд.“

Делото на Украйна се основава на Конвенцията за геноцида от 1948 г., която както Киев, така и Москва е ратифицирала. Конвенцията включва разпоредба, че нации, които имат спор въз основа на нейните разпоредби, могат да отнесат този спор до Световния съд. Русия отрича да има спор, позиция, която Украйна отхвърля.

Друг адвокат на Украйна, Марни Чийк, каза пред съдиите, че подготовката на Русия за нейната инвазия миналата година не включва само масово натрупване на войски по границите на Украйна. „То също така включва осем години изграждане на фалшиво оправдание за Така наречената специална военна операция на Путин“, каза тя.

Международният съд разглежда спорове между нации, за разлика от Международния наказателен съд, също базиран в Хага , която държи лица наказателно отговорни за престъпления, включително военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

През март МНС издаде заповед за арест за военни престъпления на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го в отговорност за отвличането на украински деца.

В безпрецедентна проява на международна солидарност 32 от съюзниците на Украйна ще направят изявления в сряда в подкрепа на правните аргументи на Киев .

Съдебният състав от международни съдии вероятно ще отнеме седмици или месеци, за да вземе решение дали делото може да продължи или не. Ако се случи, окончателното решение вероятно е след години.

След като Украйна приключи аргументите си, Кориневич каза пред репортери, че „всички предварителни възражения, подадени от Руската федерация трябва да бъде отхвърлен и ... съдът ще продължи да разглежда делото по същество.”

В своето встъпително изказване Кориневич очерта какво е заложено на неговата страна, казвайки на съдиите, че "преди 573 дни Русия започна брутална, пълномащабна военна атака срещу Украйна. Това е война на унищожение. Русия отрича самото съществуване на украинския народ. И иска да ни заличи от картата."

___

Намерете историите на AP за инвазията на Русия в Украйна на https://apnews. com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР