Украйна набира скорост, превзема втори град за седмица

...
Изглежда, че украинските сили са превзели руска крепост на южния
Коментари Харесай

Изглежда, че украинските сили са превзели руска крепост на южния фронт през 78-ата седмица на войната – възможна индикация, че след месеци на усърдни атаки, те са пробити през твърдата обвивка на някои от предните отбранителни линии на Русия.

Появиха се кадри с геолокация, показващи украински сили в центъра на Роботине, град в западната част на Запорожие, на 20 и 21 август.

На следващия ден 47-ма механизирана бригада публикува кадри на свои войници, които евакуират цивилни от Роботайн, придружени от журналисти.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар каза, че цивилните са изложени на риск от руския обстрел, тъй като боевете продължават.

Украйна също каза, че нейните сили са пробили някои руски защити в близката Мала Токмачка.

Напредъкът дойде след превземането на Урожайне, село в Донецк близо до източния край на Запорожие, на 12 август, и съседното му Старомейорске на 27 юли.

Вашингтонският мозъчен тръст, Институтът за изследване на войната, каза, че този напредък в Роботайн и Мала Токмачка е „тактически значим“, тъй като „може да позволи на украинските сили да започнат да действат в по-слабо минирани райони на Русия отбранителна линия, която вероятно е по-благоприятна за по-бързи украински печалби”.

CBS News съобщи на 18 август, че украинските сили са разчистили руско минно поле северно от Мала Токмачка.

Карта на Украйна, показваща Мелитопол, Роботине, Мала Токмачка

 

Не всички оценки на войната бяха оптимистични за Украйна.

Разузнавателната общност на САЩ не вярваше, че Украйна може да постигне основната цел на своята контраофанзива да си върне южния град Мелитопол, съобщи Washington Post, цитирайки неназовани официални лица.

Превземането на Мелитопол ще разреже руския фронт на две. Донбас нямаше да може да снабдява Крим и обратното.

Но длъжностните лица също прогнозираха, че украинските сили ще дойдат на „няколко мили“ от Мелитопол, преди контранастъплението да приключи.

Това би било значителна победа за Украйна, каза професорът по стратегии в университета Сейнт Андрюс Филипс О’Брайън, като се има предвид, че Украйна все още се бори за Robotyne, на 75 км (46,6 мили) от Мелитопол.

„Украинско настъпление до няколко мили от Мелитопол би довело критичните пътни и железопътни връзки, на които Русия разчита да снабдява силите си, в обсега на украинските артилерийски системи, сериозно компрометирайки способността на Русия да продължи да ги използва за тази цел, ”, пише Институтът за изучаване на войната, казвайки, че има други начини освен превземането на Мелитопол да се прекъсне руският сухопътен мост.

Източният фронт

Изглежда имаше известен украински успех и в източния град Бахмут.

Малиар каза, че войските са напреднали с три квадратни километра в южния район на Бахмут за седмица, с което общата възстановена площ там достигна 43 квадратни километра от началото на контранастъплението на 4 юни.

„Ако погледнете картата, сега тя прилича повече на подкова“, каза Малиар, докато украинските войски бавно обграждаха превзетия град.

Руските сили наистина предприеха собствена атака на 20 август и изглежда успяха да възвърнат част от загубената си територия на южния фланг.

Но Малиар каза, че руската позиция е несъстоятелна.

„Силите за отбрана на Украйна са окупирали господстващите височини там и тормозят врага. Сега врагът е в капан там – не може да се измъкне оттам, не може да напредне напълно там“, се съобщава, че е казал Малиар.

Руските претенции за успех срещу Купянск, в източната част на Украйна, се оказаха чутка. Окупационният ръководител на Харковска област Виталий Ганчев разпространи кадри, които уж показват руските сили в Синковка. Руски военни репортери, които бяха повторили твърдението, по-късно го набраха, заклеймявайки записа като фалшив.

Нисък руски морал

Историята може да е била опит за повдигане на руския морал. Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски стана последният руски командир, който изрази недоволството си от воденето на войната на 17 август, намеквайки, че военна победа не е възможна, и предлагайки идеята за примирие.

Восток беше батальонът, който загуби контрол над Урожайне.

Генерал-майор Иван Попов също изрази недоволство от руското управление в началото на юли и беше уволнен заради това. Той командва 58-ма общовойска армия, която тогава губеше позиции близо до Роботайн.

И скандално известният Евгений Пригожин, финансист на групата наемници Вагнер, за когото се съобщава, че е убит на 23 август, предложи замразяване на войната още през април.

Имаше и други признаци на нисък руски морал.

Украинското военно разузнаване съобщи, че екипажът на руски хеликоптер Ми-8 е кацнал своя кораб на украинско летище и се е предал на 23 август.

„В момента се работи с екипажа“, каза говорителят Андрий Юсов.

Русия очакваха лоши новини и извън бойното поле.

Данните на руската централна банка разкриват 85-процентов спад в излишъка по текущата сметка на страната от януари до юли в сравнение със същия период на миналата година, което предполага, че забраната на Запада за износ на петрол и други видове е била силна.

Излишъкът на Русия за първите седем месеца на 2023 г. е 25 милиарда долара. Миналата година беше 165 милиарда долара. Само приходите от износ на енергия са спаднали с 41 процента.

Преди две седмици агенция Ройтерс съобщи, че Русия е удвоила разходите си за отбрана до 100 милиарда долара тази година, което представлява една трета от бюджета.

Взети заедно, двата доклада предполагат, че руските държавни финанси стават обтегнати.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР