Украйна може с оборудването от неосъществената АЕЦ Белене“ да построи

...
Украйна може с оборудването от неосъществената АЕЦ Белене“ да построи
Коментари Харесай

300 000 лева годишно струва поддръжката на оборудването за АЕЦ „Белене“

Украйна може с оборудването от неосъществената АЕЦ „ Белене “ да построи техните си АЕЦ. За мен това е стъпка в позитивна посока. Дори една от най-хубавите вести за българската енергетика, тъй като се чудехме какво да вършим с това съоръжение. Това съобщи в ефира на  енергийният специалист Иван Хиновски.  

По думите му, оборудването се съхранява по интернационалните стандарти на площадката в Белене, намазва се със мазила, няма директен достъп на влага и светлина. Той разкри, че чака да има диспути и несъгласия по цената, на която оборудването да бъде продадено.

По думите му 300-400 000 лв. на година коства защитата, съхраняването и механически услуги за поддържането на оборудването. " През 2015 година го получихме. Вече осем години изплащаме средствата за предпазване. Това обаче е единствено нуклеарният остров, не цялото съоръжение, 15% от бюджета на предстоящ план. Закупили сме парогенератори, корпус, компенсатори на размера, основни тръбопроводи. Цената му е към 600 млн., а 5-6 милиарда е целият бюджет. Има discount rate, цената в този момент е по-ниска, тъй като е остаряло, даже да не е употребявано. Стойността на нуклеарните уреди обаче пораства. България е платила към 1,2 милиарда евро за реакторите ", разкри Хиновски.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР