Украйна може до дни да премахне своя черен списък със

...
Украйна може до дни да премахне своя черен списък със
Коментари Харесай

Китай и Западът натискат Украйна да премахне черния списък със спонсори на войната

Украйна може до дни да отстрани своя черен лист със " спонсори на войната ", който заема централно място в акцията ѝ за откриване на компании, които вършат бизнес с Русия, оповестява " Ройтерс ".

Този възможен ход е в резултат на реакция от някои страни, като Китай и Франция, разкриха двама души, осведомени с въпроса.

Източниците показаха, че Украйна може още през днешния ден да отстрани освен листата, само че и обвързван с него уеб страница, който дава подробна информация за лица под западни наказания, компании и произхода на части за съветски оръжия.

Черният лист е без юридически статут, само че е разстройване за към 50 огромни компании, включени в него за това, че оперират в Русия и подкрепят войната на Кремъл в Украйна, като да вземем за пример заплащат налози.

Ако тази акция бъде прекъсната, това ще бъде показателно за това по какъв начин Киев би трябвало да смекчи позицията си, защото става все по-трудно да резервира поддръжката в международен мащаб за военните си старания повече от две години след началото на войната.

" Става въпрос за Китай, само че не и единствено за Китай ", съобщи човек, осведомен директно с въпроса, намеквайки за натиска и от страна на Франция да отстрани търговците на дребно Auchan и Leroy Merlin от листата.

През февруари Пекин - главен консуматор на украинско зърно, изиска Киев да отстрани 14 китайски компании от листата, с цел да " отстрани отрицателните въздействия ".

Въпреки че Китай се възприема като съдружник на Русия, Киев съобщи, че се надява втората по величина стопанска система в света да вземе присъединяване в срещата на върха на международните водачи тази пролет, на която ще бъде изработен опит за пробутване на проекта за мир на президента Володимир Зеленски.

Вторият източник уточни, че Австрия, Китай, Франция и Унгария са упражнили напън върху Киев по отношение на листата и добави, че той може да бъде отстранен от интернет до дни.

Трети човек означи, че има отчаяние от Украйна за това, че е присъединила компании от страни, които я поддържат.

Унгария от дълго време е в обтегнати връзки с Киев и поддържа връзки с Москва. Премиерът Виктор Орбан осъди съветската инвазия, само че държавното управление му отхвърли да изпрати оръжие на Украйна и неведнъж се афишира за мирни договаряния.

През 2023 година Унгария заплаши да блокира военната помощ на Европейския съюз за Украйна и глобите против Русия, в случай че нейната банка OTP не бъде извадена от черния лист. Това се случи месеци по-късно.

Австрия, която продължава да употребява съветски газ и работи като хъб за съветски пари, зае сходна позиция.

В края на предходната година нейното държавно управление съобщи, че няма да се съгласи със глобите на Европейския съюз, до момента в който нейната Raiffeisen Bank International - най-голямата западна банка в Русия, не бъде заличена от черния лист. Това също се случи.

Списъкът включва девет американски компании и по четири от Франция и Германия.

Двама от източниците обявиха, че е допустимо описът, който е направен от Националната организация за предварителна защита на корупцията, да бъде трансфериран към компетентността на украинското военно разузнаване и да не бъде отстранен.

При този сюжет не е ясно дали описът ще остане обществен.

Като първа индикация за възходящ напън във връзка със листата, украинският кабинет заяви, че този ден е била свикана среща на високопоставени държавни чиновници и задгранични дипломати.

В изказването се отбелязва, че описът е имал " негативно влияние " върху приемането на " значими решения за противопоставяне на съветската експанзия " и че дипломатическите представители са се оплакали от " липса на регулаторна рамка " в листата.

" Националната организация за предварителна защита на корупцията се съгласи, че фактически по-нататъшното действие на листата е под въпрос ", се добавя в известието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР