Украйна може да стане пълноправен член на Европейския съюз до

...
Украйна може да стане пълноправен член на Европейския съюз до
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Украйна може да влезе в ЕС до 2030 г.

Украйна може да стане пълновръстен член на Европейския съюз до 2030 година, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в изявление за немското издание " Шпигел " на 3 октомври.

" Украйна в действителност може да стане пълновръстен член на Европейски Съюз през 2030 година, в случай че и двете страни си напишат домашното ", сподели Мишел. Той не даде мнението си до каква степен Киев сега дава отговор на стандартите за участие в блока, откакто предходната година получи статут на претендент.

" Украйна и другите страни - кандидатки за участие в Европейски Съюз - би трябвало интензивно и непрекъснато да организират промени, да се борят с корупцията и да съблюдават правните условия ", съобщи Мишел.

На 2 октомври външните министри на страните от Европейски Съюз, в това число Мария Габриел, се събраха в Киев на историческа среща. След нея украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че формалните лица са се договорили да придвижат кандидатурата на Украйна " с оптималната скорост ".

Киев се причислява към седем други страни кандидатки, които желаят да влязат в блока - Турция, Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Молдова и Босна и Херцеговина.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз се приготвя да стартира договаряния с Украйна за бъдещото ѝ присъединение, като публично известие се чака да бъде направено още през декември.

Според трима дипломати, осведомени с проектите и представени от Politico, евролидерите се готвят да дадат на Киев зелена светлина за започване на публични договаряния за присъединение към блока от 27 страни преди края на годината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР