Украйна може да стане член на НАТО дори преди да

...
Украйна може да стане член на НАТО дори преди да
Коментари Харесай

НАТО може да направи нещо безпрецедентно, за да приеме Украйна

Украйна може да стане член на НАТО даже преди да победи съветските нашественици, защото формалното привършване на войната не е строго изискване за влизане на Украйна в Алианса.

Това съобщи Джим Таунзенд, някогашен зам.-ръководител на Пентагона за връзките с НАТО, както и водещ специалист по програмата за трансатлантическа сигурност в Центъра за нова американска сигурност (CNAS) във Вашингтон, пред полската организация PAP.

Според специалиста сериозна гаранция за бъдещата сигурност на Украйна може да бъде единствено пълноправното участие в Северноатлантическия алианс. В същото време отлагането на решението за влизане на Украйна в Алианса въз основа на това, че войната с Русия официално не е завършила, може да накара Руската федерация да отсрочи оптимално признаването на провалянето си.

„ Най-добрият вид, несъмнено, би бил цялостното проваляне на Русия, само че даже това да не се случи и Руската федерация да не признае провалянето след края на военните дейности, отново може да има обстановка, в която Алиансът ще бъде по-разположен да одобри Украйна, в сравнение с е в този момент “, сподели той. Според него не би трябвало да се чака решителна стъпка за поканата на Украйна в Алианса от срещата на върха на НАТО във Вилнюс, само че е изцяло допустимо да се разчита, че нейният път към участие ще бъде конкретизиран.

Срещата на върха на водачите на НАТО ще се организира във Вилнюс на 11-12 юли. Украйна публично подаде молба за ускорена процедура за участие в НАТО още през септември 2022 година Украинските управляващи неведнъж подчертаха, че чакат срещата на водачите на НАТО във Вилнюс да фиксира решения за доближаване към участието в Алианса. Киев се нуждае от гаранции за сигурността си, тъй като това е значимо, когато имаш комшия като Русия, който нарушава всички интернационалните спогодби.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР