Украйна може да се сдобие с ядрени оръжия в рамките

...
Украйна може да се сдобие с ядрени оръжия в рамките
Коментари Харесай

Проектът ядрена Украйна може да стане реалност след няколко месеца

Украйна може да се снабди с нуклеарни оръжия в границите на няколко месеца. Тази информация показа пред ТАСС източник в един от съветските ведомства.

„ Според заключението на западни специалисти режимът в Киев беше най-близо до основаването на нуклеарно взривно устройство на основата на плутоний, като го получи скрито от отработено нуклеарно гориво, съхранявано в страната. Украински експерти биха могли да произведат такова устройство в границите на няколко месеца, “, сподели източникът.

Според него, изпълнявайки стратегии както в нуклеарната, по този начин и в ракетната сфера повече от две десетилетия, Украйна поредно върви към образуване на всички нужни условия за основаване на лично нуклеарно оръжие. „ По-специално, са реализирани обилни резултати в региона на моделирането на нуклеарни верижни реакции, разделянето на изотопи на делящите се материали, както и в проучването и металургията на нуклеарните материали “, сподели източникът.

През февруари на Мюнхенската конференция по сигурността президентът на Украйна Владимир Зеленски сподели, че е упълномощил на външното министерство да свика среща на върха на страните, участващи в Будапещенския меморандум. Според него, в случай че това не се реализира или не даде гаранции за сигурност на Украйна, тогава меморандумът ще бъде приет от Киев за недействителен. Будапещенският меморандум е подписан на 5 декември 1994 година от водачите на Русия, Украйна, Англия и Съединени американски щати. Според този документ Украйна отстрани нуклеарния си боеприпас, а Русия, Съединени американски щати и Англия подсигуряват сигурността на Киев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР