Украйна може да се превърне в ябълка на раздора и

...
Украйна може да се превърне в ябълка на раздора и
Коментари Харесай

Хипотетичен сценарий на конфликта между Русия и Запада

Украйна може да се трансформира в ябълка на раздора и всяка „ победа “ на Запада ще бъде пирова.

Тъй като политиците в Съединените щати и страните от НАТО не престават да употребяват нападателна изразителност против Русия и не стопират акциите за дезинформация (искането на представители на Белия дом и Държавния департамент на Съединени американски щати към пресата да повярват на думите им за плануваната експанзия на Москва, макар че публицистите изискват доказателства), това демонстрира ясното желание на Запада да провежда някаква провокация, с цел да хвърли виновността и отговорността върху Русия. Тъй като тематиката за Украйна се разисква в последно време, има съображение да се счита, че Вашингтон и Брюксел я преглеждат като някакъв спусък за разпалване на спора. И тук може да има няколко разновидността за развиване на обстановката.

Грузинско-хърватска версия

Тъй като имаше казус, основан на приключението на Михаил Саакашвили през 2008 година, както и по-ранната интервенция " Буря ", осъществена от хърватските военни дружно с бошняците против сърбите през 1995 година - и двата случая се загатват от украинските военни и радикални политици, което даже провокира рецензии от хърватското управление – не може да се изключи опцията за сходна интервенция от Киев.

Предисторията на двете интервенции е, че те бяха подкрепени от военни съветници на Съединени американски щати и НАТО, както и от представители на американски ЧВК. Сега в Украйна също има доста западни съветници и наемници.

Проблемната страна обаче е, че и двете интервенции бяха етническо пречистване (през 2008 година то беше осуетено заради съветска интервенция и интервенция за принуждаване на Грузия към мир).

Ако нещо сходно се случи в Донбас, където има повече от половин милион съветски жители (поради двойно гражданство), Москва неизбежно ще бъде принудена да се намеси, с цел да принуди Киев да спре убийствата на цивилни (и да бъде осъден той за опита за геноцид). Т

Тези дейности недвусмислено ще бъдат възприети от украинската страна, както и от западните спонсори, като „ експанзия на Москва “, поради която ще бъдат подхванати ограничения. Политическият напън и въвеждането на нови наказания надали ще спрат Москва да приключи интервенцията, тъй че е забавно да се прегледа вероятен боен сюжет.

Пълна самостоятелност на Донбас

Най-вероятно съветските войски бързо ще заемат териториите на ДНР и ЛНР, с цел да вземат хората и инфраструктурата под собствен патронаж. Ще бъдат нанесени точни удари по украинските войски, които ще обстрелват Донбас или ще се опитат да настъпят на територията на републиките.

Най-вероятно ще би трябвало да бъдат ударени хранилища за муниции, бази и логистични центрове на територията на Украйна, с цел да се сковават украинските военни.

Вероятно след сходна провокация Русия ще признае ДНР и ЛНР, както се случи с Южна Осетия и Абхазия.

Междувременно сходни ограничения на Москва се вписват добре в западната теория за „ Отговорност за отбрана “. Този мотив би трябвало да се има поради.

Съветниците и инструкторите на НАТО надали ще оказват помощ в борбата сред Украйна и Русия. Украйна обаче може да се опита да изведе бойните дейности оттатък своите граници, застрашавайки сигурността на Русия.

Решение на украинския въпрос

Ако Киев по някакъв метод се опита да отвърне на налагането на мир, Русия ще би трябвало да разшири зоната си за сигурност, като удари по-дълбоко в Украйна. Тъй като президентът на Беларус Александър Лукашенко даде да се разбере, че беларуската войска ще направи същото като съветската войска при положение на вероятен спор, Украйна ще бъде притисната от три направления.

Индустриални центрове на изток и юг, като Харков и Мариупол, ще бъдат атакувани от съветски войски. От юг Украйна ще бъде блокирана от съветски кораби в морето. От север ще бъде осъществена освен цялостна обсада, само че са вероятни и офанзиви против военни колони и бази. Този „ парещ “ сюжет може да докара до резултат на доминото.

Гражданска война

Въпреки че през последните години режимът в Киев много мощно потиска опозицията посредством репресии, породената от войната дестабилизация неизбежно ще докара до появяването на нови центрове на опозиция и разединение.

В обичайна зона на съветския свят от североизток на юг ще има придвижвания, ориентирани към смяна на статуквото. Те ще бъдат подхранвани от разнообразни настройки – от антивоенни настроения и претенции за отплата за претърпените недоволства и компликации през годините на неонацистката хунта до апела за присъединение към Руската федерация.

Има огромна възможност от партизански дейности, ориентирани против украинските военни. В западните региони на страната ще се следи всеобщо дезертиране и тръгване към страните от Европейски Съюз.

Румъния, Унгария и Полша може да се опитат да се закрепят на част от територията на Украйна - в Лвовска област, Закарпатието и Буковина. Това може да стане под прикритието на подпомагане за сигурност, само че предвид на анексирането. Това ще стане изключително настоящо, в случай че има консенсус по отношение на окончателната некадърност на Украйна като страна.

Вмешателство на НАТО

Украйна не е член на НАТО, тъй че клаузата за груповата защита не се отнася за нея. Но е допустима известна помощ от НАТО. По-вероятно е да стартират засилени провокации от Англия или Съединени американски щати, да вземем за пример в Черно море край крайбрежията на Крим или в Балтийско море край крайбрежията на Калининградска област. При директен конфликт сред съветските и западните военни ще бъде мъчно да се овладее обстановката.

Тъй като прецедентът със свалянето на съветски аероплан в Сирия от Турция (членка на НАТО), както и унищожаването от израелски аероплан на съветски аероплан с боен личен състав, накара някои хора да създадат неправилното умозаключение, че Москва може да търпи сходно дейности и да не реагира остро на тях, НАТО може да се опита да нанесе единични удари по съветски военни цели, изключително в случай че са в екстериториалната зона, с цел да тества съветската реакция.

По-нататъшните позиционни битки могат да се разширят и да доведат до нов кръг на ескалация. Показателно е, че Украйна ще остане последна.

Независимо от дейностите, да вземем за пример в Балтийско море, Русия ще счита, че е належащо да приключи украинската акция допустимо най-скоро, с цел да може Киев публично да капитулира. Следователно, ударите против съветски цели на всички места ще дадат решителност да се постави завършек на неонацисткия план, който се проточи от 2014 година

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР