Украйна може да преговаря с Русия за връщането на Крим,

...
Украйна може да преговаря с Русия за връщането на Крим,
Коментари Харесай

Украйна допусна разговори с Русия за Крим, ако контраофанзивата успее

Украйна може да договаря с Русия за връщането на Крим, само че откакто бъдат освободени всички останали окупирани територии по боен път.

Това заместник-ръководителят на президентската администрация Андрий Сибиха, отговарящ главно за външната политика, в изявление за " Файненшъл таймс ".

Киев обмисля военна интервенция за освобождение на анексирания през 2014 година полуостров и не изключва подобен сюжет. Същевременно, " в случай че успеем да реализираме нашите стратегически цели на бойното поле и когато сме на административната граница с Крим, ние сме подготвени да отворим дипломатическа страница, с цел да обсъдим въпроса ", цитира вестникът думите на Сибиха.

Той има поради плануваната контраатака, която Украйна твърди, че ще стартира напролет. " Файненшъл таймс " дефинира думите му като най-недвусмислените сигнали от Украйна, че има интерес да продължат договарянията, откакто прекъсна мирния разговор с Русия през април, откакто станаха известни последствията от съветската окупация в Буча и други градове в Северна Украйна.

 " Вашингтон пост ": Съединени американски щати приготвят Украйна за решителен миг във войната

Сътрудничеството сред Киев и Москва се сведе до тематики като замяна на военнопленници или договорката за експорт на зърно през черноморските пристанища. Украйна публично упорства, че договарянията са безсмислени, а президентът Володимир Зеленски нееднократно се е заричал страната му да си върне и Крим, въпреки в предложение, разисквано от двете страни през март, да се предвиждаше ориста на полуострова да остане нерешена за няколко години.

Може ли Украйна да си върне Крим

Украйна от предходната година нападна от време на време съветски военни обекти в Крим. На Запад обаче мнозина се съмняват тя, най-малко краткосрочно, е в положение да го отвоюва, даже единствено поради изтощението, което идната контраатака би нанесло на силите ѝ.

 Съединени американски щати показаха поддръжка за удари на Украйна по обекти в Крим Съединени американски щати показаха поддръжка за удари на Украйна по обекти в Крим

" Файненшъл таймс " отбелязва, че по тематиката английският боен аташе във Вашингтон контраадмирал Тим Уудс е предизвестил за Крим: " Може да е належащо политическо решение, просто заради концентрацията на (руските - бел. ред.) войски там и какво би означавало за украинците да отидат там ". " Не мисля, че ще има доста бързо военно решение... тъй че би трябвало да забележим по какъв начин да създадем удобна среда, в която Украйна да може да предложи договаряния и Украйна, мисля, няма да възрази против това. "

Думите на Сибиха затова може и да са облекчение за западните политици, които имат и още едно терзание: опитът за отвоюване на Крим може да докара до още по-голяма ескалация с Русия, която девет години счита полуострова за съветски, и даже до потребление на нуклеарни оръжия.

 Тим Джуда, публицист: За година Украйна осъзна, че Русия не е непобедима Тим Джуда, публицист: За година Украйна осъзна, че Русия не е непобедима

Зеленски към този момент е намеквал, че изтеглянето на съветските войски от териториите, където не бяха ситуирани преди 24 февруари (деня на нашествието предходната година), може да подтикне Киев да обмисли спокойно съглашение. Подобна позиция обаче може да се сблъска с публичното мнение: анкета на Международния социологически институт, че към февруари 87% от украинците считат за неприемливи всевъзможни териториални отстъпки, с които може да бъде реализиран мир.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР