Украйна може да обмисли отказ от аграрните субсидии на Европейския

...
Украйна може да обмисли отказ от аграрните субсидии на Европейския
Коментари Харесай

Украйна може да поиска облекчаване на изискванията на Зелената сделка

Украйна може да обмисли отвод от аграрните дотации на Европейския съюз в подмяна на облекчение на условията на блока за Зелената договорка по време на договарянията за присъединение, които стартират идващия месец, сподели почитан украински чиновник пред " Ройтерс ".

Украйна, която има голям поземлен комплекс, кадърен да изхрани стотици милиони хора, беше поканена предходната година и ще стартира секторни договаряния за присъединението си през март, с цел да хармонизира законодателството си с условията на Европейски Съюз.

Интегрирането на големия селскостопански бранш на Украйна, който преди пълномащабното навлизане на Русия през 2022 година беше четвъртият по величина снабдител на зърно в света , в Европейския съюз евентуално ще бъде доста сензитивно, както политически, по този начин и стопански.

Киев може да има право на 96,5 милиарда евро   дотации от Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз за седем години, в случай че актуалните правила се приложат към уголемен съюз.

Въпреки това Зелената договорка на Европейски Съюз, която дефинира селскостопанските разпореждания за 27-те членки на блока в продължение на десетилетия, може да направи бизнеса по-труден за украинските фермери , в сравнение с работата без дотациите, предоставени от блока, сподели източникът.

" Струва ми се, че идеалната тактика за договаряния е да се реализиран по-малко ограничавания върху търговията, по-малко ограничавания върху правата за околната среда за украинските фермери и ние сме подготвени да заменяем това за дотации ", сподели служителят.

Служителят изиска анонимност, с цел да разиска чувствителни въпроси. Говорител на Европейската комисия не отговори на молба за коментар.

" Трябва да защитим нашата конкурентоспособност , не би трябвало да вършим администрация, която да стопира развиването изключително в нашите условия - да вземем за пример да вземеш 10 екологични документа за някаква дреболия.

Селскостопанският бранш е от решаващо значение за разрушената по време на война стопанска система на Украйна и предвоенното в стойностно изражение зърно съставлява половината от целия украински експорт.
 Европейска комисия оставя безмитния режим за Украйна, само че с ограничения за фермерите
Европейска комисия оставя безмитния режим за Украйна, само че с ограничения за фермерите

За най-чувствителните артикули е очакван по този начин нареченият механизъм за незабавно прекъсване

Украйна към този момент продава забележителна част от селскостопанската си продукция в Европейски Съюз и като член нейният експорт няма да предстои на мита или квоти.

Разговорите идват в внимателен миг, когато фермерите в цяла Европа излязоха на улиците през последните седмици против наредбите на Европейски Съюз за Зелената договорка по отношение на хуманното отношение към животните и потреблението на пестициди , както и нуждата да се оставят 4% от земеделските земи необработени.

Изплащането на дотации за Киев също може да наложи съкращения на дотациите за земеделските стопанства за съществуващите държави-членки с към 20% , заяви Financial Times предходната есен.

Решението на Европейски Съюз да се откаже от митата за импорт на всички украински храни през 2022 година към този момент подхрани митинги в прилежащите членове на блока, защото фермерите се борят да се конкурират с по-евтините украински селскостопански артикули.

Миналия месец Европейската комисия съобщи, че ще удължи прекъсването на вносните мита върху украинския експорт.

Но също по този начин предложи ограничения за ограничение на вноса на селскостопански артикули от Украйна и предлага по-голяма еластичност във връзка с разпоредбите за угарите в опит да потуши митингите на гневните фермери във Франция и други членки на Европейски Съюз.

Облекчаване на строгите екологични разпореждания, нови дотации и по-ниски налози са основните претенции, изложени от протестиращите европейски фермери, които имат вяра, че сходни стъпки ще ги защитят от външни съперници като Украйна.

Много украински фермери считат, че присъединението към съюза ще им даде достъп до огромни дотации , което ще усили реколтата им и ще им донесе повече приходи.

" Когато живееш в система на дотации, си привързан с тях. Ако имаш дотация за моркови, значи единствено моркови ще се садят ", означи той.
 Украйна стачкува против разпиляно зърно на границата с Полша
Украйна стачкува против разпиляно зърно на границата с Полша

Киев желае полицията да проверява инцидента
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР