Украйна може да е превъзхождана с оръжие, но все още

...
Украйна може да е превъзхождана с оръжие, но все още
Коментари Харесай

Washington Post: Русия удряла по дървени макети на HIMARS

Украйна може да е превъзхождана с оръжие, само че към момента не е надхитрена - голям брой примамки, наподобяващи модерните ракетни системи на Съединени американски щати HIMARS, са подмамили съветските сили да разхищават скъпи крилати ракети с огромен обхват по фиктивни цели , съгласно диалози с високопоставени чиновници на Съединени американски щати и Украйна и фотоси на макетите, видени от The Washington Post.

Украинските примамки са направени от дърво, само че са неразличими от действителните си прототипи през обектива на съветските дронове, които предават местоположението им на военноморските ракетоносци в Черно море.

" Когато БПЛА видят батерията, това е като VIP цел ", сподели почитан украински чиновник, имайки поради безпилотни летателни апарати, заснемащи дървени копия на добилата популярност американска ракетна система.

След няколко седмици на терен примамките глътнаха минимум 10 крилати ракети " Калибър " , първичен триумф, който накара Украйна да разшири производството на репликите за по-широка приложимост, сподели високопоставеният украински чиновник, който като други приказва при изискване за анонимност.

Използването на примамки, имитиращи ракетни системи, за което не е съобщавано до момента, е една от многото асиметрични тактики , които въоръжените сили на Украйна са възприели, с цел да отвърнат на по-големия и по-добре оборудван нахлуващ зложелател. През последните седмици взривиха железопътни линии и електропроводи в окупирана съветска територия, детонираха експлозиви в съветски оръжейни хранилища и убиха проруски или съветски служители.

Унищожаването на украински реплики може отчасти да изясни извънредно повишените оценки на вредите, които съветските сили са нанесли на западната артилерия , изключително на създадената в Съединени американски щати високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS.

" Те настояват, че са блъснали повече HIMARS, в сравнение с сме изпратили ", означи един американски посланик.

Услията, които Украйна постави, с цел да отбрани доставените от Запада ракетни системи, акцентира тяхното значение на бойното поле

, като дадоха на Украйна опцията да нанася удари на 80 километра във вътрешността в следената от руснаците територия, опустошавайки стотици значими съветски цели, в това число линии за доставки, оръжейни хранилища и логистични и поддържащи центрове, разясняват американски отбранителни чиновници.

Миналия месец съветският министър на защитата Сергей Шойгу подреди на своите генерали да дадат приоритет на унищожаването на далекобойните артилерийски системи , откакто бяха нанесени удари на основни съветски линии за доставки.

Почти всяка седмица Русия афишира нови сполучливи удари по доставени от Запада ракетни системи, в това число по-леките HIMARS, създадени в Съединени американски щати.

По-рано този месец представител на Пентагона изрично отхвърли изказванията на Русия, като разгласи, че.

" Ние сме наясно с тези последни изказвания на министър Шойгу и те още веднъж са очевидно погрешни ", сподели Тод Брийсийл, изпълняващ длъжността представител на Пентагона. " Това, което се случва обаче, е, че украинците употребяват с опустошителна акуратност и успеваемост всяка една от тези прецизни ракетни системи. "

Пентагонът споделя, че е дал 16 системи HIMARS на Украйна от началото на войната. Съюзниците на Съединени американски щати са дали ракетни системи M270, които имат сходна функционалност. Вестникът написа, че не е всътояние без значение да ревизира какъв брой са към момента настоящи или какъв брой, в случай че има такива, са били унищожени.

Руският табиет да се украсява представянето на бойното поле надали е нещо ново, само че специалистите споделят, че примамките евентуално са причина за трагично разминаване с действителността.

" Ако руснаците мислят, че са блъснали HIMARS, те ще настояват, че са блъснали HIMARS ", сподели Джордж Барос, боен откривател в Института за проучване на войната, мозъчен концерн във Вашингтон. " Руските сили може да надценяват своите оценки на бойните вреди, откакто са ударихли макети на HIMARS. "
 Руските удари по HIMARS - пожелателно мислене и успокоения
Руските удари по HIMARS - пожелателно мислене и успокоения

Русия е отказала да даде информация за убитите и ранени при нападението на пандиза в Еленовка

Използването на примамки за машинация има врага има дълга история и на Изток, и на Запад.

Руснаците назовават ​​тактиката на прикриване и машинация " дегизировка ", която включва закупуването на надуваеми изтребители МиГ-31 и подправени ракетни системи С-300, наред с други принадлежности. Югославските сили на Слободан Милошевич използваха бутафорни танкове и фиктивни цели против силите на НАТО по време на спора в Косово. Съюзническите сили по време на Втората международна война използваха съоръжение за стръв и подправени разследващи сигнали, с цел да се опитат да насочат неправилно немските сили преди съюзническата инвазия в Нормандия.

За Украйна преимуществата на бойното поле на примамките са двойни, споделиха военни анализатори.

В продължителна артилерийска война намиране на способи за намляване и изтощение на по-големия съветски боеприпас от ракети и снаряди е от решаващо значение за по-малката войска на Украина.

Представители на защитата на Съединени американски щати споделят, че запасите на Русия от точно управляеми ракети са на привършване и контролът върху износа на микрочипове от страна на Съединени американски щати прави " доста по-трудно " за Русия да попълни тези ресурси, сподели Колин Кал, заместник-министър на защитата по политиката, по-рано този месец.

" Ракета " Калибър ", изстреляна по подправена цел на HIMARS в поле, е ракета, която не може да бъде употребена против украински град ", сподели Роб Лий, боен анализатор в Изследователския институт за външна политика.

Друго преимущество на примамките е, че те биха могли да принудят руснаците да вземат защитни ограничения и да реалокират своите хранилища за муниции и командни и контролни възли по-далеч от фронтовите линии - отвън упования обсег на HIMARS.

" Подобна метаморфоза би влошила способността на руснаците да водят масирани артилерийски стрелби - тактичност, на която те разчитаха, с цел да реализиран облаги в Източна Украйна ", сподели Барос.

Предизвикателствата, които предстоят пред армията на Украйна, остават плашещи. Миналата седмица съветският президент Владимир Путин подписа декрет за увеличение на числеността на съветските въоръжени сили до 2,04 милиона от 1,9 милиона, което съгласно анализатори демонстрира решимостта на Русия да продължи да се бие.

Американски чиновници пресмятат, че Русия е изгубила до 80 000 бойци , само че украинските сили признават, че губят от 100 до 200 бойци дневно, до момента в който страната се приготвя за една от най-студените си зими от десетилетия.

Описвайки репликите на HIMARS, украинският чиновник сподели, че армията му няма различен избор, с изключение на да прибегне до нетрадиционни тактики, с цел да отблъсне по-голям съперник. " Малка руска войска не може да победи огромна руска войска ", сподели служителят. " Трябва да се борим асиметрично. "
 Подоляк: 50 системи HIMARS могат да променят изцяло хода на войната
Подоляк: 50 системи HIMARS могат да променят изцяло хода на войната

Те коствали по-мако от яхтата на съветски олигарх
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР