Украйна може да бъде изправена пред реална заплаха от поражение

...
Украйна може да бъде изправена пред реална заплаха от поражение
Коментари Харесай

Британски генерал: Сянката на поражението надвисва над Украйна

Украйна може да бъде изправена пред действителна опасност от проваляне във война още през тази 2024 година, предизвести някогашният командващ на английските обединени сили. Причината за това, съобщи военачалник Ричард Барънс пред Би Би Си, е, че " Украйна може да почувства, че не може да завоюва ".

" И когато се стигне до такава степен, ще продължат ли хората да се бият и да умират, с цел да пазят това, което не може да бъде предпазено? " - споделя той.

Все още не се е стигнало до това.

Но ВСУ изпитва сериозен дефицит на муниции, бойци и противовъздушна защита. Добре оповестената контраатака предходната година не съумя да измести руснаците от завзетата от тях територия и в този момент Москва се готви за лятна атака.

Как ще наподобява тя и какви са евентуалните стратегически цели на Кремъл?

" Форматът на идната съветска атака е много явен ", споделя военачалник Барънс. - Виждаме, че Русия нанася удари по цялата фронтова линия, като употребява преимущество в съответствие 5:1 в артилерията и боеприпасите, както и преимущество в живата мощ, подкрепено от потреблението на нови оръжия. "

Тези оръжия включват авиобомба с ориентиране - тя е осъвременена " тъпа авиобомба " от руската ера, само че е снабдена със стабилизатори, GPS ориентиране и взривно вещество с висока експлозивност, което нанася огромни вреди на украинската защита.

" В някакъв миг това лято - споделя военачалник Барънс - чакаме да забележим огромна съветска атака с желание да се реализира освен това от дребен прогрес, може би за пробив на украинските позиции.

И в случай че това се случи, съществува риск съветските сили да навлязат в региони на Украйна, където украинските въоръжени сили няма да могат да ги спрат. "

Но къде?

Миналата година руснаците знаеха тъкмо къде ще нападат Украйна - от страната на Запорожие на юг към Азовско море. Те реагираха съответно и сполучливо стопираха украинското нахлуване.

Сега обстановката радикално се е трансформирала - Русия концентрира войските си и държи Киев в неопределеност къде ще нападна идващия път.

" Един от проблемите, с които се сблъскват украинците, е, че руснаците могат да избират къде да насочат силите си ", споделя доктор Джак Уотлинг, старши теоретичен помощник в Кралския институт за отбранителни проучвания (RUSI). - " Това е доста дълга фронтова линия и украинците би трябвало да могат да я защитят цялата.

А те не могат да го създадат.

" Украинските военни ще изгубят позиции ", решително съобщи Уотлинг. - Въпросът е доколко и кои обитаеми места ще бъдат наранени ".

Напълно допустимо е съветският общоприет щаб към момента да не е решил кое направление на настъплението да избере за главно. Но могат да се дефинират три съществени.
Харков
" Харков сигурно е уязвим ", споделя доктор Уотлинг.

Вторият по величина град в Украйна, който се намира в рискова непосредственост до съветската граница, е примамлива цел за Москва.

В момента Харков е подложен на ежедневни офанзиви от Русия, а Украйна не може да построи надеждна система за противовъздушна защита, която да отблъсква смъртоносните офанзиви с дронове, крилати и балистични ракети.

" Мисля, че първата цел на съветската атака тази година ще бъде пробивът в Донбас - прибавя военачалник Баронс, - само че очите на съветските военни ще бъдат ориентирани и към Харков, който е на към 29 км от съветската граница, и това е главната премия.

Може ли Украйна да продължи да действа като жизнеспособна единица, в случай че Харков падне? Да, споделят анализаторите, само че това ще бъде пагубен удар както за морала, по този начин и за стопанската система.
Донбас
Територията на Източна Украйна е в положение на война от 2014 година, когато подкрепяните от Москва сепаратисти се оповестиха за " национални републики ".

През 2022 година Русия нелегално анексира два района на Донбас - Донецк и Луганск. Именно там се водят по-голямата част от боевете през последните 18 месеца.

Украйна взе спорно решение, изразходвайки големи старания и човешки и материални запаси, пробвайки се да задържи първо град Бахмут, а по-късно и Авдеевка.

В хода на тези сражения тя загуби и двете, както и някои от най-хубавите си бойни елементи.

Киев възразява, че съпротивата е довела до непропорционално огромни загуби за руснаците.

Вярно е, боевете за тези обитаеми места бяха наречени " месомелачка ".

Но Москва към момента разполага с доста войски, които може да хвърли в борбата, а Украйна - не.

Генерал Кристофър Каволи, командващ американските сили в Европа, предизвести тази седмица, че в случай че Съединени американски щати не изпратят на Украйна доста повече оръжия и муниции, съотношението на силите на бойното поле ще бъде 10 към 1 в интерес на Русия.

Размерът е от голяма важност. Тактиката, управлението и оборудването на съветската войска може и да отстъпват на тези на Украйна, само че тя има такова числено предимство, изключително в артилерията, че даже и да не направи нищо друго тази година, ще продължи да изтласква украинските сили на запад, превземайки село след село.
Запорожие
Градът с население от над 700 000 души (в спокойно време) е ситуиран в рискова непосредственост до фронтовата линия.

Той е и бодил за Русия - столица на едноименната област, която Русия нелегално анексира, само че все пак градът остава част от Украйна.

Вярно е, че внушителните отбранителни уреди, които Русия построи южно от Запорожие в очакване на украински удар, в този момент ще усложнят съветското нахлуване.

Така наречената Суровикинова линия, състояща се от три ешелона на защитата, е заобиколена от най-големите и гъсти минни полета в света. Русия би могла отчасти да ги разчисти, само че подготовката ѝ евентуално ще бъде разкрита.
Всички принадлежности се хвърлят за победа
Стратегическата цел на Русия през тази година може даже да не е завземането на територия. Тя може просто да се опита да смаже морала на Украйна и да убеди западните си поддръжници, че тази война е безнадеждно начинание.

Джак Уотлинг счита, че задачата на Русия е " да се опита да провокира възприятие на безизходност ". " Тази [руска] атака няма да постави финален завършек на спора, без значение по какъв начин ще се развие за едната или другата страна ".

Генерал Баронс също по този начин не има вяра, че даже поради тежкото състояние, в което се намира Украйна сега, Русия автоматизирано ще затвърди преимуществото си с решителна атака.

" Мисля, че най-вероятният резултат е Русия да успее, само че не и да реализира пробивен триумф. Тя няма да разполага с задоволително сили, с цел да напредне чак до река [Днепър]. Но войната ще се обърне в интерес на Русия ", счита той.

Едно нещо е несъмнено: съветският президент Владимир Путин няма желание да приключи войната в Украйна.

Той е като състезател на покер, който залага всичките си чипове, с цел да завоюва. Той разчита на това, че Западът няма да даде на Украйна задоволително средства, с цел да се отбрани.

И макар всички срещи на върха на НАТО, конференции и предизборни речи, има възможност той да е прав.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР