Украйна каза на ЕС да даде на руснаците да опитат

...
Украйна каза на ЕС да даде на руснаците да опитат
Коментари Харесай

Украйна каза на ЕС да играе грубо с Русия по отношение на цените на газа: Политико

Украйна сподели на Европейски Съюз да даде на руснаците да опитат от личната си тактичност на мощна ръка, когато става въпрос за цените на газа.

Страните от Европейски Съюз бързо осъдиха Русия поради известията за военни закононарушения в Украйна, само че към момента не са склонни да вкарат наказания, които да понижат покупките им на газ от московския експортен монополист " Газпром " , защото се притесняват, че това ще подкопае стопанските системи им.

 

Така че Киев излага пред европейците извънредно ексцентричен проект за деяние, който изисква от легалните брюкселски бюрократи да се отнасят към договорите толкоз неразумно, колкото Русия към интернационалното право, разяснява Политико.

 

Представители на Киев настояват, че Европейската комисия би трябвало да поеме контрола върху всички покупки на газ в Европейски Съюз, като дефинира един орган, който да договаря за нова цена за износа на съветски газ - доста по-ниска от сегашните цени на място. Тази нова цена ще направи рентабилно за " Газпром " продължаването на газовите потоци, само че ще понижи фрапантно облагите, с които се финансира войната в Украйна. Цената също по този начин ще бъде избрана на равнище, което ще разреши на Украйна да продължи да получава директни такси - на стойност към 2 милиарда $ през 2020 година

 

 

" Европейски Съюз има доста благоприятни условия да размени съветския газ, само че е доста мъчно да го размени за къс интервал от време без големи последствия за стопанската система, защото общият му дял е 40% ", съобщи пред POLITICO заместник-министърът на енергетиката на Украйна Ярослав Демченков.

Схемата ще изисква от Европейски Съюз да дефинира единствен покупател на съветски газ, вместо сегашната система на частни компании, които договарят с " Газпром ".

" Този избран индивид ще купува газ при съответни условия, избрани от управляващите - от Комисията, само че те могат да се договарят - и ще пуска газа на борса в Европа, тъй че всички останали търговци да имат достъп до тези размери при равни условия ", сподели той.

 

 

Ако на " Газпром " не му харесва концепцията да бъде лишен от нормалната си дарба да играе " разделяй и владей " сред многочислените купувачи от Европейски Съюз, Демченков споделя, че няма да има различен избор, с изключение на да одобри новата действителност.

" Основният въпрос е дали Газпром ще се съгласи на това? Тук ние твърдим, че Газпром няма други благоприятни условия, с изключение на да изпраща газ в Европейски Съюз ", сподели Демченков. " Газпром " би трябвало да изнася сред 140 и 190 [милиарда кубически метра] газ годишно, а 80 % или повече от тях могат да бъдат изнесени за Европа единствено по водопровод. "

Тези размери не могат да бъдат пренасочени към Китай по водопровод, а потенциалът на Русия за втечняване към момента е прекомерно дребен, с цел да изнася такова количество с кораби за азиатските пазари, добави той.

 

 

 

Идеята на Демченков е едно от многото оферти, които се разискват, с цел да се откри метод да се понижат до най-малко приходите на Русия, като в същото време се подсигурява, че Европейски Съюз ще продължи да получава съветски газ. Естония да вземем за пример предлага огромна част от парите, дължими за газа, да бъдат арестувани в депозитна сметка, до момента в който съветските бойци не се изтеглят от Украйна.

Съществува обаче песимизъм във връзка с това, че Брюксел би могъл просто да сътвори европейски суперсубект за закупуване на газ, който да разполага с цялостни юридически пълномощия да анулира актуалните съглашения за закупуване, изключително като се имат поради предходните несполучливи опити за закупуване на газ като блок.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР