Украйна удари руски военен кораб при дръзка атака с морски дронове, показват видеоклипове

...
Украйна каза, че е ударила руски военен кораб в Черно
Коментари Харесай

Украйна каза, че е ударила руски военен кораб в Черно море при атака, включваща морски дронове.

Русия каза, че осуетиха атаката, но видеоклиповете, публикувани в социалните медии, показват друго.

Кадри от камера за управление, публикувани от украински служител, показват морски дрон, който се блъска в борда на кораба.

Украйна изглежда е удари руски военен кораб при дръзка атака с морски дронове, разположени в Черно море.

Кадри, споделени в социалните медии в петък, изглежда показват експлозии в руското пристанище Новоросийск.

Украинец източник каза на CNN, че морски дрон с 450 килограма тротил е атакувал руски кораб с около 100 военнослужещи на борда.

Това е първият път, когато търговско руско пристанище е било атакувано от украински дронове от началото на войната преди 18 месеца.

Новоросийск е далеч от контролираната от Украйна територия, от другата страна на окупирания Крим, което прави задачата за украинците да стигнат толкова далеч с атака.

Руски официални лица признаха, че е имало нападение, но твърдяха, че то не е причинило щети.

„Тази вечер въоръжените сили на Украйна, с помощта на два безпилотни морски катера, се опитаха да атакуват военноморската база Новоросийск на руските въоръжени сили“, каза руското министерство на отбраната в Telegram в петък, според превод на AFP.

Той продължи, че други руски кораби са унищожили дроновете и че атаката е осуетена. Но видеоклипове, публикувани от украински официални лица в социалните медии, показват друго.

В кадри от видеорегистратор, публикувани в Туитър от Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, се вижда как украински морски дрон се приближава до руския военен кораб и блъскайки се в страната му, преди сигналът да прекъсне.

Видео, направено по-късно, изглежда показва, че корабът изглежда силно повреден след атаката, наклонен на една страна, докато е бил изтеглен.

Не е потвърдено какъв е корабът, въпреки че източник от Службата за сигурност на Украйна го идентифицира пред Ройтерс като Olenegorkiy Gornya, голям десантен кораб с около 100 членове на екипажа.

Историята продължава

„В резултат на атаката Оленегорски Горняк получи сериозен пробив и в момента не може да изпълнява своите бойни мисии“, каза източникът пред Ройтерс.

Insider не можа да провери видеоклиповете. Украинските власти не са коментирали нападението, което е в съответствие с тяхната политика за сигурност.

Вениамин Кондратиев, губернаторът на Краснодарския край, където се намира базата, каза, че няма жертви.

blockquote placeholder data-theme=light class=twitter-tweet>

—Антон Геращенко (@Gerashchenko_en) 4 август 2023 г.

 

Изявлението е на украински атаките срещу Черноморския флот на Русия се увеличиха през последните седмици.

По-рано тази седмица руското министерство на отбраната заяви, че е осуетило друга атака с дрон, насочена към патрулни лодки югозападно от Севастопол, според AFP. Подобна атака беше отблъсната седмица по-рано.

Миналата седмица Украйна показа новия си морски дрон за първи път, който съдържа стотици килограми експлозиви и е по-бърз от всичко в Черно море, съобщи CNN .

Пилот на дрон с кодово име „Акула“ каза пред CNN, че дронът е успял да задуши движенията на руския флот. Не е ясно дали точно този дрон е отговорен за атаката в петък.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР