Украйна използва за аргумент на присъединяването си, че гаранциите за

...
Украйна използва за аргумент на присъединяването си, че гаранциите за
Коментари Харесай

Какво би станало, ако Украйна се присъедини към НАТО?

Украйна употребява за мотив на присъединението си, че гаранциите за сигурност, дадени от Москва, Вашингтон и Лондон, когато се отхвърли от нуклеарния си боеприпас на Русия през 1994 година, са явно безполезни.
Всяко разширение на Северноатлантическия пакт би трябвало да бъде в съгласие от всичките 31 членове, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг към този момент отхвърли публична покана за Киев на срещата на върха.

Следват стъпките, които Украйна предприе по пътя си към участие в НАТО, вероятен компромис по отношение на идващите стъпки - и мнението на Русия за развиването.

При посещаване в Киев този април Столтенберг сподели, че " законното място " на Украйна е в НАТО, само че по-късно даде да се разбере, че няма да може да се причисли, до момента в който бушува войната с Русия, чиито сили в този момент заемат по-голяма част от източната и южната част на Украйна.

В началото на юни украинският президент Володимир Зеленски сподели, че нацията му схваща тази позиция, само че в края на месеца той повтори апели Украйна да получи „ политическа покана “ за НАТО на срещата на върха.

Съгласно процеса на MAP, последван от други някогашни комунистически страни в Източна Европа, претендентите би трябвало да потвърдят, че дават отговор на политически, стопански и военни критерии и са в положение да дадат боен принос в интервенциите на НАТО.

Не е ясно по какъв начин ще наподобява пътят на Украйна към участие, защото от ден на ден и повече страни, в това число Англия и Германия, оферират да се прескочи процесът на ПДЧ.

Клауза за взаимопомощ лежи в основата на алианса, който е образуван през 1949 година с главната цел да се опълчи на риска от руско нахлуване на територията на съдружниците.
Това се показва като една от главните аргументи Украйна да не може да се причисли към НАТО, до момента в който е в спор с Русия, защото това може незабавно да въвлече алианса в дейна война.

Кремъл разказва разширението като доказателство за западна неприязън към Русия - нещо, което западните сили отхвърлят, заявявайки, че алиансът е напълно защитителен по природа.

Москва съобщи, че ще сътвори проблеми за доста години напред, в случай че Украйна се причисли към НАТО.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР