Украйна изключи военна офанзива срещу проруските сепаратисти в Донбас заради

...
Украйна изключи военна офанзива срещу проруските сепаратисти в Донбас заради
Коментари Харесай

Напрежение в Донбас: Ще се стигне ли до намеса на Русия

Украйна изключи военна атака против проруските сепаратисти в Донбас поради недопустим брой евентуални жертви и упрекна Русия в опит да всее суматоха измежду популацията в окупираните територии. По-рано Москва предизвести, че е подготвена да се намеси в отбрана на рускоезичното население в Украйна, в случай че управляващите в Киев подхващат силова интервенция. Украйна и Западът през последните дни подлагат на критика скупчването на съветски войски по украинската граница.

Поцицията на Кремъл

Кремъл сподели през днешния ден, че се притеснява от обновяване на пълномащабните сражения в Източна Украйна и може да предприеме дейности за отбрана на цивилното население в района, съобщи Асошиейтед прес.

" Кремъл се опасява, че в Украйна може още веднъж да се развихри революция, а в случай че революция, пълномащабни военни дейности още веднъж избухнат до нашите граници, това би заплашило сигурността на Руската федерация ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

" Продължаващото изостряне на напрежението е напълно невиждано ", сподели той.

Съединени американски щати ще изпратят два военни кораба в Черно море идната седмица, съобщи Турция, а Русия изрази паника, показва Ройтерс.

Русия упрекна некрайбрежните сили от НАТО, че усилват военноморската си интензивност в региона на Черно море.

Турция съобщи, че Съединени американски щати ще изпратят два бойни кораба в Черно море сред 14 и 15 април.

" Преди 15 дни ни беше изпратено съобщение по дипломатически канали, че два американски военни кораба ще преминат в Черно море в сходство с конвенцията от Монтрьо. Корабите ще останат в Черно море до 4 май ", сподели турското външно министерство.

Руският президент Владимир Путин съобщи в телефонен диалог с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, че Украйна прави " рискови провокативни дейности " в Донбас.

Предвижда се на следващия ден украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с Ердоган при посещаване в Турция.

През последните седмици украински чиновници и представители на Запада показват паника от все по-честите нарушавания на примирието в Донбас и от скупчването на съветски войски по границата с Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Съединени американски щати споделят, че Русия струпва повече войски по източната граница на Украйна, в сравнение с когато и да било от 2014 година, когато анексира Крим и поддържа проруските сепаратисти в Донбас.

Позицията на Киев

Киев поддържа " политическо и дипломатическо " решение за връщане на териториите си в Източна Украйна, съобщи украинският военачалник Руслан Хомчак. Според него Русия води дезинформационна акция за идна украинска атака в Донбас. Генерал Хомчак уточни, че евро-атлантическият избор на страната му е нейно суверенно право.

Киев акцентира, че Москва търси мотив за начало на огромна военна интервенция в Източна Украйна. Русия не изключи интервенция, в случай че се стигне до етническа чистка като в Сребреница през 1995 година.

От началото на тази година Украйна е изгубила 25 свои военни в Донбас, жертвите ѝ за предходната година са 50. Президентът Зеленски посети зоната на спора.

" Важно е бойците да схванат, че имат поддръжката на властта, че тази власт не се крие в кабинетите си, а е там, където е в действителност мъчно ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Западната дипломация

Германия прикани Русия към деескалация. Вашингтон пък уточни, че съветските войски по украинската граница са най-вече от началото на спора през 2014 година Другата седмица се чака посещаване на украинския президент Зеленски в Париж.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и външните министри на Франция и Германия са удостоверили през днешния ден в обособени телефонни диалози поддръжката си за Украйна, изправена пред скупчване на съветски войски по границата и подкрепяни от Москва сепаратисти, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

Блинкън и френският първи посланик Жан-Ив Льо Дриан разискаха нуждата Русия да спре рисковата си и безотговорна изразителност, скупчването на войски в окупирания полуостров Крим и по продължение на границата с Украйна, както и едностранните съветски провокации по линията на прикосновение в Източна Украйна, сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

В обособен телефонен диалог Блинкън и немският външен министър Хайко Маас акцентираха на значимостта на поддръжката за Украйна против едностранните съветски провокации, сподели още Прайс.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР