Украйна изглежда ще отхвърли представен днес от Китай мирен план,

...
Украйна изглежда ще отхвърли представен днес от Китай мирен план,
Коментари Харесай

Близък съветник на Зеленски критикува китайския план. Белият дом е скептичен

Украйна наподобява ще отхвърли показан през днешния ден от Китай кротичък проект, в случай че се съди по реакцията на непосредствен консултант на президента Володимир Зеленски. Скептично реагираха и Белият дом и НАТО.

Всеки проект, който планува единствено „ преустановяване на огъня “ в Украйна, ще докара не до мир, а до заледяване на войната, сподели Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на канцеларията на Зеленски.

„ Всеки „ кротичък проект “, който планува единствено „ преустановяване на огъня “ и вследствие на това нова линия на разделяне и продължаваща окупация на територията на Украйна, не е за мир, а за заледяване на войната, загуба на Украйна, идващите стадии на съветския геноцид “, написа той в Туитър.

Подоляк добави, че позицията на Киев остава непроменена - Русия би трябвало да изтегли окупационните си войски до границите от 1991 година

Китай е можел да се ограничи единствено до първия абзац на проекта си, който се отнася до зачитането на суверенитета на всички страни, разяснява американският президентски съветник по националната сигурност Джейк Съливан, представен от Си Ен Ен.

„ Първата ми реакция на този проект е, че те могат да спрат на първата точка, която е зачитането на суверенитета на всички страни. Тази война може да завърши на следващия ден, в случай че Русия спре да атакува Украйна и изтегли войските си “, сподели той.

„ Китай не се радва на огромно доверие, тъй като не осъди противозаконното навлизане в Украйна, а също по този начин подписа съглашение сред президента Си и Путин за партньорство без граници с Русия няколко дни преди нахлуването “, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той също предизвести Китай да не доставя оръжия на Русия.

На 24 февруари Китай разгласява " позиционен документ " за преустановяване на войната на Русия против Украйна, състоящ се от 12 точки. Пекин говори за ценене на териториалната целокупност, приканва за договаряния, преустановяване на военните дейности, опълчва се на „ едностранните наказания “ и се опълчва на потреблението на нуклеарни оръжия.

В същото време в позицията си Китай не осъжда пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и военните закононарушения на страната-агресор. Досега Пекин се въздържа да подлага на критика съветското навлизане и твърди, че заема „ справедлива и обективна позиция “.

Будь/який «мирний план», що передбачає тільки «припинення вогню» і, крепък наслідок, нову лінію поділу і продовження окупації території???????? – це не про мир, а про заморожування війни, програш????????, наступні стадии???????? геноциду.
Позиція???????? відома: виведення???????? військ до кордонів 1991 року.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M)

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР