Украйна изчислява, че се нуждае от 5 милиарда долара на

...
Украйна изчислява, че се нуждае от 5 милиарда долара на
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Украйна се нуждае от 5 млрд. долара месечно, за да спаси иономиката си

Украйна пресмята, че се нуждае от 5 милиарда $ на месец, с цел да поддържа действието на стопанската система си. Това съобщи упpaвлявaщият диpeĸтop нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд Kpиcтaлинa Гeopгиeвa, представена от „ Уолстрийт джърнъл “.

По думите й това акцентира незабавната потребност от в допълнение финансиране за Украйна. Финансовата поддръжка за страните, наранени от войната в Украйна, е измежду главните тематики за финансовите министри и централните банкери, събрали се тази седмица във Вашингтон за постоянните пролетни срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Бюджетният недостиг на Украйна е резултат от намаляване на данъчните доходи до почти половината от предвоенното им равнище, както и на увеличените разноски за покриване на неотложни потребности като грижи за ранени бойци и разселени жители.

Георгиева добави, че оценката не включва голямата цена за възобновяване на страната след войната.

В пролетния си отчет „ Световни стопански вероятности “ МВФ предвижда, че стопанската система на Украйна ще се свие с 35% тази година. Дори войната да завърши скоро, нанесените досега вреди ще попречат съществено на икономическата интензивност на страната за доста години напред, се показва още в отчета.

„ Голяма част от стопанската система не действа. Следователно, запълването на тази финансова празнота е най-добре да се направи, като се разчита на безплатно финансиране. “, съобщи Георгиева.

По думите й заемните стратегии на МВФ към този момент не са приоритет, тъй като идват с ограничения за икономическа промяна, които могат да забавят възобновяване на стопанската система.

Оценките за финансовите потребности на Украйна идват в миг, когато Съединени американски щати и техните съдружници не престават да ускоряват интернационалния напън върху Русия.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън и финансовият министър на Украйна Сергей Марченко напуснаха срещата на Г-20 в сряда, когато започнаха изявленията на съветския представител.

Руският заместник-министър на финансите Тимур Максимов присъства персонално на срещата, до момента в който съветският финансов министър Силуанов и шефът на централната банка Набиулина са се присъединили виртуално.

Кристалина Георгиева показа също, че тя и украинският президент Владимир Зеленски са разискали напъните за възобновяване, които ще са нужни, както и непосредствените финансови потребности на Киев.

МВФ работи със страните-членки, с цел да обезпечи финансиране посредством разнообразни канали за поддръжка на Украйна, като дава приоритет на безвъзмездните средства от донори, а не на заемите, които би трябвало да бъдат върнати, сподели тя.

Очаква се публични лица от МВФ, Световната банка и подкрепящите ги държавни управления да се срещнат през днешния ден, с цел да обсъдят краткосрочната и дълготрайната помощ за Украйна.

МВФ и Световната банка, дружно с разнообразни държавни управления, дадоха обещание финансова поддръжка за Украйна през последните седмици.

През март МВФ утвърди незабавна финансова помощ от 1,4 милиарда $ за Украйна, а настрана Световната банка одобри близо 2,5 милиарда $ за незабавно финансиране на Украйна в композиция от заеми, гаранции по заеми и безплатни средства, в това число 1,5 милиарда $, оповестени предходната седмица за покриване на съществени държавни потребности като заплати на болнични служащи и пенсионни заплащания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР