Украйна иска от Запада значително увеличение на доставките на артилерия,

...
Украйна иска от Запада значително увеличение на доставките на артилерия,
Коментари Харесай

Гардиън: Украйна иска от Запада увеличение на доставките на артилерия

Украйна желае от Запада доста нарастване на доставките на артилерия, написа английският в. " Гардиън ".

Изданието отбелязва, че Киев желае 300 ракетни установки, 500 танка и 1000 гаубици преди основна среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел на следващия ден, на фона на опасения, че тези претенции за натовско въоръжение от страна на Киев към този момент опират на границата на постижимото.

Вестникът дефинира тези стремежи на Украйна като " максималистки " и добавя, че те са били отправени от един от най-близките съветници на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк. Изданието разяснява, че украинската войска среща компликации в отблъскването на съветското нахлуване в Донбас и че има дни, в които губи по 200 бойци в хода на най-ожесточените боеве в Европа от времето на Втората международна война.

Лондонският в. " Индипендънт " разяснява, че войната навлиза в съдбоносен стадий. Вестникът написа, че предстоящият от Владимир Путин блицкриг, който да докара до бързото рухване на Киев и Харков, а оттова и до промяна на режима в Украйна, е бил осуетен. Но еуфорията от украинската устойчивост и опозиция и от съветското евакуиране е отстъпила място на безпокойството от посоката, в която е поел спорът в Донбас.

Изданието добавя, че руснаците понасят тежки загуби, само че в това време, въпреки и постепенно, напредват и последователно завладяват позиции със стратегическо значение.

Еманюел Макрон " предава Украйна " на фона на растеж във френския импорт на съветски газ, написа в. " Дейли телеграф ", като цитира проучване на финландска неправителствена организация.

Изданието оповестява данните, съгласно които, до момента в който спорът в Украйна е бушувал с цялостна мощ, Франция е закупила през последните два месеца съветски газ за 900 милиона евро.

Посочва се, че Еманюел Макрон е бил упрекнат, че е предал Украйна, откакто са се появили данни, че френският импорт на газ от Русия се е нараснал по време на нашествието.

По сведения на Центъра за проучвания в областта на енергетиката и чистия въздух, финландска неправителствена организация, за първите 100 дни на войната Русия е спечелила 93 милиарда евро от експорт на изкопаеми горива. Шейсет и един % от този износ е отишъл за Европейски Съюз, на стойност към 57 милиарда евро, макар че общността е подхванала стъпки за понижаване на зависимостта си от съветските енергоносители, се споделя в отчет на Центъра.

Допълва се, че след началото на спора, до момента в който други консуматори са понижили вноса си от Русия, Франция, Нидерландия и Белгия трескаво са си осигурявали доставки на съветски изкопаеми горива на понижени цени. Конкретно за Франция се показва, че е получила 12 доставки на полутечен газ и други артикули от изкопаеми горива за към 900 милиона евро. " Франция и Белгия купуват съветски полутечен газ на спотовия пазар. Докато Европейски Съюз обмисля по-строги наказания против Русия, Франция е нараснала вноса си и се трансформира в най-големия покупател на полутечен газ в света ", сподели пред " Дейли телеграф " Лаури Мюлювирта от центъра. Засега няма коментар от френското държавно управление. Потърсен за коментар, Дмитро Наталуха, ръководител на икономическата комисия в украинския парламент съобщи пред " Дейли телеграф ", че " елементарният отговор е, че, несъмнено, съгласно Украйна не това е методът, по който би трябвало да се държат съдружниците ".

Американският в. " Вашингтон пост " оповестява, като се базира на оценки в Съединени американски щати, че украинският град Северодонецк и останалата непревзета част от Донецка област може да паднат до дни, а по-късно до няколко седмици може да падне и цялата Луганска област. Според същите оценки всички мостове към Северодонецк към този момент са разрушени, което е оставило доста блокирани хора в града и предвещава тежка борба за украинските сили.

В. " Ню Йорк таймс " разяснява, че тактиката, която украинските войски са употребявали от началото на войната, до момента им е служила доста добре, само че откакто боевете са се пренесли в откритите равнини на Донбас, където руснаците могат да се възползват от голямото си предимство в далекобойна артилерия, нещата са се трансформирали и в този момент се готвят да вземат Северодонецк и малко по малко стесняват обръча към Лисичанск.

Изданието отбелязва, че на този декор водачите на Германия, Франция и Италия имат намерение да посетят Киев, и то в миг, когато западните водачи са на кръстопът и би трябвало да решат дали да засилят още повече доставките на оръжие за Украйна или да я слагат под още по-голям напън да договаря с Москва за преустановяване на войната.

В тази връзка вестникът цитира българския политолог Иван Кръстев, че по този въпрос Европа се е разделила на два лагера: единия той назовава " партия на справедливостта " и по думите му в него влизат най-много страните от Изтока, които желаят Русия да бъде отблъсната и наказана; другия той назовава " партията на мира ", обхващаща най-много западни страни, искащи войната да свърши час по-скоро и да се минимизират човешките и икономическите загуби в кратковременен проект.

Украйна се притеснява от проваляне на Изток, в случай че Западът не усили помощта, написа в. " Уолстрийт джърнъл ".

Изданието отбелязва, че украински публични представители предизвестяват, че в случай че западните страни не усилят оръжейните доставки, това ще изправи Украйна пред опасността от погром на източния фронт, което съгласно тях ще разреши на Русия, откакто прегрупира силите си в идващите месеци, да настъпи към Харков и Одеса, а след това вероятно и към Киев.

Цитирани от вестника западни публични представители и анализатори обаче се съмняват, че Москва разполага с нужните качества за това, даже и да успее да превземе още региони в Донбас. Според тях съветската войска е съществено отслабена и е допустимо да не разполага към този момент с нужния човешки запас и техника, с цел да предприеме скорошно нахлуване оттатък Донбас.

В. " Файненшъл таймс " помества изявление с португалския министър председател Антониу Коща, съществена тематика в което е Украйна. В него министър-председателят на иберийската страна предизвестява, че Европейски Съюз не трябва да основава " подправени упования " по въпроса за кандидатурата на Киев за присъединение към съюза, и прибавя, че заплахата блокът да направи тъкмо това, е напълно действителна.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР