Украйна иска от Полша и балтийските страни да затворят напълно

...
Украйна иска от Полша и балтийските страни да затворят напълно
Коментари Харесай

Ядреният юмрук на Русия защитава от блокада Калининград

Украйна желае от Полша и балтийските страни да затворят изцяло границата с Русия. Ако създадат това, тогава Калининградска област ще бъде попадне в сухопътна обсада. Във Вилнюс и Рига към този момент приказваха съществено за опцията за затваряне на границите. Какви ограничения ще предприеме Москва в този случай, с цел да отстрани блокадата на НАТО от своя район?

Балтийските страни заплашиха Русия с обсада на Калининград поради обстановката в Украйна. Киев се надява да включи и Полша в организирането на блокадата. В Русия показаха, че Москва в отговор може да провежда филантропична намеса на територията на НАТО или да удари Полша и балтийските страни с стопански ограничения. Дали Западът ще предприеме такава стъпка, заплашвайки с пряк конфликт на нуклеарно равнище с Русия?

Първият заместник-председател на интернационалния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров изрази в сряда вяра, че Западът ще „ има мозъка “ да не блокира Калининградска област, защото в този случай Русия ще застане в отбрана на своя район. Според Джабаров западните страни в този момент изследват обстановката. Въпреки това, „ в случай че има обсада, както се споделя, Русия знае по какъв начин да отваря блокади, ние имаме огромен опит “, напомни сенаторът.

„ Ако желаят да ни докарат до точката, че ще бъдем принудени да отворим тази обсада, с цел да спасим живота на нашите хора, които живеят там, можем “, сподели той. Подобна позиция зае и външното министерство. „ Наистина се надявам, че здравият разсъдък в Европа няма да разреши да се играят игри към Калининград. Мисля, че мнозина схващат, че това е игра с огъня “, сподели заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

Ден преди този момент литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис призна, че на фона на събитията в Украйна управляващите на страната могат да затворят границата с Русия и Беларус. Ако това се случи, тогава Калининград ще загуби главния канал за връзка с по-голямата част от Русия, защото в този момент автомобилният и железопътният пренос от анклава минава през Литва. Министърът на защитата на прилежаща Латвия Артис Пабрикс също прикани за цялостно затваряне на сухопътната граница с източната съседка.

В този случай обаче блокадата няма да бъде цялостна – Калининград ще може да поддържа контакт с „ огромна Русия “ през Полша. Затова украинското външно министерство тези дни убеждава Варшава да се причисли към протеста. В този случай анклавът в действителност ще бъде в цялостна обсада. Ще може да се доставя с храна единствено с воден или въздушен превоз. Приблизително по същия метод, припомняме, обкръженият Ленинград беше снабдяван през 1941-1943 година

Блокадата ще даде да се разбере на Москва, че няма какво да губи във връзка с целия Европейски съюз и НАТО, споделя Андрей Виползов, калининградски политолог. Според него Русия, по буквата и духа на интернационалното право, може да отговори на сухопътната обсада на своя анклав с филантропична интервенция. „ Хуманитарната намеса е потреблението на военна мощ против непозната страна на нейна територия за попречване на филантропична злополука или геноцид.

Хуманитарната намеса на територията на НАТО в този случай ще бъде ориентирана към спасяването на милион съветски жители – поданици на Калининградска област “, счита Виползов. Според него член 5 от Устава на НАТО, който задължава всички членове на Алианса да пазят съдружник, който е бил обект на военна офанзива, ще бъде юридически недействителен. „ Литва и Полша бяха първите, които предизвикват “казус бели” по този случай “, показва специалистът.

Ако тези две страни от НАТО въпреки всичко решат да наложат обсада на нашия район, тогава съветската войска ще може със мощ да пробие сухопътния „ филантропичен кулоар “ към Беларус, допуска Виползов. Той напомня, че Калининградска област няма обща граница с Беларус. По маршрута на този кулоар минават полският град Сувалки и литовският курорт Друскининкай. Този маршрут ще се трансформира във вероятен „ път на живота “ за калининградчани. Друг „ път на живота “ ще бъде Балтийско море. „ Историческият паралел с обсадения Ленинград се постанова самичък. Но мисля, че във всеки случай няма да се стигне до апетит в анклава. Страната ни се е научила да извлича поучения от предишното. В Москва няма да забавят деблокирането “, обобщава Виползов.

„ Напоследък дейностите на Полша и балтийските страни са чиста русофобия, а заканите за блокадата на Калининградска област са чисти провокации “, споделя Игор Коротченко, основен редактор на списание „ Национална защита “. Сега Европейският съюз ще реши всички опасности и е малко евентуално да предприеме обсада, допуска Коротченко. „ Трябва да разчитаме на способността на управлението на Европейски Съюз да направи обикновена политическа прогноза за следствията. Последствията ще бъдат още по-тежка борба с Русия “, добави той.

В началото на март президентът Владимир Путин даде команда за издигане на националния байрак на железопътния ферибот „ Маршал Рокосовски “ и изпращането му на първо корабоплаване по маршрута УстЛуга – Балтийск. Фериботът е издигнат като част от стратегия за обезпечаване на икономическата и транспортна сигурност на Калининградска област. Както означи губернатор Антон Алиханов, стартирането на ферибота на линията ще усъвършенства достъпността на района при възможни ограничавания за пътешестване през територията на прилежащи страни.

Белоруският боен специалист Александър Алесин счита оповестяването на обсада за много евентуално. „ Омразата към Русия в Балтийските страни и Полша доближи лимита, започнаха да изпускат нервите си. Те могат да затворят железопътната и пътната връзка “, има вяра Алесин.

„ Русия също е подготвена за този вид. Разработени са въздушни направления над неутралната част на Балтийско море и основно морски направления - благодарение на фериботи, които могат да транспортират цели влакове от ленинградското пристанище Уст Луга. Но, несъмнено, блокадата може да навреди на промишлените предприятия в Калининград, които преди този момент бяха фокусирани върху вносни съставни елементи “, призна той.

„ Сигурен съм, че първоначално Москва ще се опита да позволи обстановката посредством интернационалните организации, а също по този начин ще предприеме някои симетрични дейности, които могат да нанесат обилни стопански вреди на Балтийските страни и Полша. Например ограничение на доставките на съветски енергийни запаси “, сподели източникът.

Ако обаче сходни способи не оказват помощ, въпросът може да приключи с боен спор, считат специалистите. „ Литовските политици са добре осведомени с концепцията за коридора Сувалки – стокилометрова зона, която минава по границата сред Полша и Литва “, споделя Андрей Стариков, основен редактор на “Балтнюз”. „ В случай на обсада на Калининградска област от там е допустимо да се обезпечи военна връзка сред района и територията на Беларус. Експертът акцентира, че не става дума единствено за продоволственото доставяне на Калининград: „ Там са ситуирани съветските военноморски сили и Противовъздушна отбрана и от позиция на архитектурата на сигурността на страната това е сериозно значима територия “. Според Стариков прекъсването на преноса, въпреки и допустимо, е малко евентуално: балтите са изцяло наясно с следствията.

„ Смелостта на всички тези балтийци свършва, когато те реалистично си показват, че конфликтът сред Русия и НАТО няма да докара до нищо друго с изключение на нуклеарна война. Следователно страните се въздържат”, склонен е с него Алесин. „ Неслучайно щаб-квартирата на НАТО неведнъж декларира, че няма да влезе в открит въоръжен конфликт с Русия”, напомни той.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР