Украйна иска да получи общо 40 до 50 изтребители F-16,

...
Украйна иска да получи общо 40 до 50 изтребители F-16,
Коментари Харесай

Украйна очаква да получи 40-50 изтребителя F-16

Украйна желае да получи общо 40 до 50 изтребители F-16, с цел да образува три или четири ескадрили за отбрана на украинското въздушно пространство. Това заяви Юрий Сак, съветникът на министъра на защитата на Украйна Олексий Резников.

Сак изясни, че потребността от съвременни самолети е незабавна, цитира " Фокус " думите му пред Политико. Тази потребност ескалира през март, когато съветските Военновъздушни сили започнаха необятно да употребяват управляеми планиращи бомби, с които доближават цели на огромни дистанции. Сега Украйна " няма с какво да спре " съветските самолети, които ги транспортират.

„ Днес всички приказват за коалиция от изтребители, което е доста обещаващ знак “, сподели Сак като добави, че в този случай Противовъздушна отбрана на Украйна ще има повече благоприятни условия.

Припомняме, че украинският президент Володимир Зеленски настоя въпросът за изтребителите да бъде разискван в дневния ред на срещата на Г-7, която ще се организира в Хирошима, Япония, както и на срещата на върха на НАТО в Литва през юли. Въпреки че Франция, Англия, Италия и Германия не могат да предложат F-16, Сак сподели, че " те имат значим глас в интернационалната коалиция " и Киев има предпочитание европейските сътрудници да предизвикват съдружници като Съединени американски щати и Турция.

Съветникът на министъра на защитата изясни, че украинският президент е получил " уверения " от съдружниците по време на европейската му обиколка, че ще обсъдят въпроса през идващите дни. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР