Украйна има за цел да сключи сделка с България през

...
Украйна има за цел да сключи сделка с България през
Коментари Харесай

Украйна иска оборудването от АЕЦ Белене за $600 млн. долара

Украйна има за цел да подписа договорка с България през юни за придобиване на нуклеарни реактори, с цел да компенсира загубата на Запорожката централа, завзета от Русия. Това разкри ръководителят на украинската държавна компания за нуклеарна сила " Енергоатом " Петро Котин пред " Ройтерс ".

" Новите реактори ще бъдат конфигурирани в атомната електроцентрала " Хмелницки " в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с съветско съоръжение, което Киев желае да внесе от България ", съобщи Котин.

Русия получи надзор над Запорожката централа, най-голямата нуклеарна централа в Европа, откакто стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Шестте нуклеарни реактора на Запорожката централа сега са спрени, напомня Bulgaria ON AIR.

" Преговорите сред държавното управление на Украйна и България продължават и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на контракти с България за закупуване на това съоръжение ", сподели Котин.

" Поставих задачата пред нашата строителна организация и Хмелницката централа да бъде подготвена за инсталиране до юни ", уточни той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде подготвен за инсталиране незабавно.

Котин уточни, че в случай че той бъде доставен в точния момент и в цялостен размер, " Енергоатом "  ще има подготвеност да стартира пусковите работи по новия реактор след 2 до 3 години - интервал, който е нужен и за производството на турбината за блока.

" Енергоатом " води предварителни диалози с " General Electric ", отваря се нов раздел за създаване на турбина ", коментира той

Вторият реактор ще бъде конфигуриран по-късно, само че към момента няма прецизен период.

" България авансово е определила цената на двата реактора на 600 млн. $, само че София има предпочитание да усили цената на оборудването, което с изключение на от България може да се купи единствено от Русия. Има непрекъснато предпочитание от българска страна да реализира по-големи изгоди за себе си от тези 600 млн. $ и колкото повече време минава, толкоз по-високи цени показват, само че ние към момента сме фокусирани върху цената от 600 млн. $ ", изясни Котин.

Той съобщи, че " Енергоатом " има намерение да построи още два реактора в Хмелницки въз основата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще стартира да излива бетон за двата нови блока при започване на април.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР