Украйна има нова молба към Запада. След мащабните удари по

...
Украйна има нова молба към Запада. След мащабните удари по
Коментари Харесай

Единствено Русия може да възстанови енергийната система на Украйна

Украйна има нова молба към Запада. След огромните удари по енергийната система на страната, които унищожиха единната енергийна мрежа на обособени сегменти, отрасловият киевски министър се обърна към Европа. Той изиска да стартират всеобщи доставки на съоръжение за високо напрежение в Киев. Но има ли Европейски Съюз това, от което се нуждае Киев?

В четвъртък украинският министър на енергетиката Герман Галущенко по време на телефонни диалози с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати изиска доставка на съоръжение за високо напрежение за възобновяване на енергийната система. Симсон на среща с сътрудници - министри на страните от Европейски Съюз от името на Европейската комисия прикани за всеобщо изпращане на високоволтови трансформатори и електрически генератори в Киев.

На собствен ред ръководителят на Министерството на индустрията и търговията на Чешката република, председателстващо Съвета на Европейски Съюз, Йозеф Сикела, също съобщи обръщение на Галущенко " за сериозното положение на енергийната инфраструктура на страната ". По-рано ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак призна, че спиранията на тока в страната могат да продължат със седмици.

Припомняме, че в сряда в Украйна имаше огромни спирания на електрозахранването в цялата страна вследствие на ударите по електроенергийната система. Големите градове останаха без електричество, доста Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа и всички АЕЦ, останали под контрола на киевския режим - Хмелницка, Южноукраинска и Ровненска - също бяха изключени.

Според специалисти този път са извадени от строя подстанциите с най-високо напрежение - 750 киловолта, които дават отговор за преноса на електрическа енергия сред районите на страната. Така единната енергийна система на Украйна в действителност престана да съществува. В четвъртък съветското министерство на защитата удостовери удари по украински енергийни уреди.

От друга страна, в четвъртък вечерта най-голямата украинска енергийна компания ДТЕК разгласи възобновяване на работата на своите електроцентрали. „ Във всички региони, където работят експерти на сдружението, е възобновено електрозахранването на всички сериозни инфраструктурни обекти – лечебни заведения, ВиК. Има последователно присъединение на битови консуматори “, гласи известие на уеб страницата на компанията.

Както и да е, към днешна дата минимум 50% от оборудванията на енергийната инфраструктура в Украйна са развалени, сподели икономистът Иван Лизан. „ Особено огромни вреди се записват във Водноелектрическа централа, които обезпечават ток от централата, а също по този начин обезпечават потока на електрическа енергия сред другите райони на страната “, означи специалистът.

Нека прибавим, че експертът по нуклеарна енергетика Алексей Анпилогов по-рано обърна внимание на обстоятелството, че задачата на съветските ракетни удари този път са украински подстанции с най-високо напрежение - 750 киловолта. „ Досега Украйна парадираше, че тези подстанции не са били деактивирани, видите ли - ударите не са достигнали задачата. Но факт е, че предходните ракетни удари бяха по-щадящи: те извадиха от строя подстанциите от 110 и 330 киловолта “, изясни анализаторът.

В Украйна има по-малко от 10 подстанции напрегнато 750 киловолта. „ Но разрушаването на всеки от тях в действителност е загуба на няколко района едновременно, тъй като точно тези подстанции са виновни за преноса на електрическа енергия сред районите “, напомни Анпилогов.

„ Обединената енергийна система на Украйна в действителност е разграничена на острови “, акцентира на собствен ред Лизан. „ Разбира се, че ще се опитат да го съберат в близко бъдеще, само че при идващия удар вредите ще станат още по-големи. И при всеки подобен обстрел гори огромно количество енергийно съоръжение, което просто няма с какво да се размени “, добавя той.

„ Най-големият проблем са трансформаторите. Именно те стоят на отворени разпределителни уредби (ОРУ). Трудността при тях е, че са великански, тежат под 200 тона и също така са цялостни с масло. Такова нещо гори блестящо и красиво, изгаряйки всичко в близост. Гасенето им също не е елементарно - това изисква големи количества специфична пяна ”, изяснява специалистът.

„ Има заводи в Украйна, където се създават тези трансформатори “, сподели Лизан. „ И по този начин, Запорожкият трансформаторен цех, който до неотдавна принадлежеше на олигарха Константин Григоришин, до 2014 година имаше поръчки, в това число от Русия и други непознати страни. Тогава обаче заводът стана недоходоносен, а през 2019 година изобщо разгласи банкрут. Украинските управляващи не се интересуваха от това произвеждане “, добавя специалистът.

Компанията „ Укренерго “ предпочиташе да купува задгранично съоръжение, изключително в случай че получи заеми, сподели източникът. Следователно личният им производител - Запорожският трансформаторен цех - беше просто дискриминиран на търга. „ Григоришин и управлението на завода се оплакаха от това, само че не беше допустимо да се поправя обстановката. И след началото на СВО ракета влетя в завода, имаше мощна детонация. Следователно въобще няма гаранции, че той ще възвърне производството ”, твърди Лизан.

„ Има още един трансформаторен цех въз основата на Всесъюзния институт по трансформаторна техника в Запорожка област. Построена е през 2012г. Но казусът е, че от 2006 година самият ВИТ е благосъстоятелност на съветския холдинг " Електрозавод ". Тоест ВИТ беше вграден в кооперативната верига. В сегашните условия той надали ще създаде нещо. Същото важи и за други предприятия, които в миналото са били в Украйна “, отбелязва иронично събеседникът.

Експертът е сигурен, че чисто теоретично е допустимо да се съживи производството в Запорожие, само че не и при настоящето държавно управление. „ Сега Украйна може единствено да моли за съоръжение от Запада. Но единствено че май не регистрират класовете на напрежение на трансформаторите. Така в постсъветското пространство има трансформатори за 750 и 330 киловолта, а в Европа - 400 и 220 киловолта. Съответно, просто няма да се получи да се набива и конфигурира да вземем за пример съоръжение на „ Сименс “, заключи Лизан, като акцентира, че Зеленски може да реши казуса единствено посредством договаряния с Русия.

Добавяме, че Украйна, съгласно Анпилогов, няма да може да възвърне енергийния баланс в рационален период. Експертът цитира и проблеми с инсталациите на абонатните станции - тези съоръжения на парче се създават за интервал от няколко месеца до няколко години. „ Могат да зародят компликации с доставката на това съоръжение “, припомня специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР