Украйна хвали германските ПВО-системи. Ракетите за тях обаче не са

...
Украйна хвали германските ПВО-системи. Ракетите за тях обаче не са
Коментари Харесай

Над 600 хил. долара за ракета: Украйна и западните оръжия

Украйна хвали немските ПВО-системи. Ракетите за тях обаче не са по никакъв начин евтини - една коства над 616 хиляди $. А нападнатата от Русия страна се нуждае от непрекъснати доставки на муниции, написа " ".

С едно уебвидео, качено в " Ютюб " при започване на месец май, представителят на военновъздушните сили (ВСС) на Украйна Юрий Ихнат явно искаше да популяризира положителни вести: в него той споделя, че немската ПВО-система " Ирис-Т " дотук е отразила сполучливо 60 от общо 60 съветски ракетни офанзиви. С други думи: всички 60 цели са били изумени, излиза наяве от известието, което обаче не е доказано от самостоятелен източник.

Украинската войска просто не позволява самостоятелни кореспонденти до модерната западна противоракетна система, която към този момент работи интензивно в Украйна. Нещо повече: местоположението на обособените установки се пази в загадка, с цел да не могат руснаците да ги открият и нападат.

Две ПВО-системи " Ирис-Т " към този момент са в деяние

През април Германия достави на Украйна втората от общо четири контрактувани системи " Ирис-Т ". Твърди се, че това е най-модерната система за противовъздушна защита немско произвеждане. Производителят Diehl Defence от Южна Германия създава и управляемите ракети за тези установки.

Тези ракети обаче са скъпи - всяка една коства 616 681 щатски $ (около 564 608 евро), по оценка на Стокхолмския Институт за мира СИПРИ. Самата ПВО-система коства 150 милиона $ (137.3 милиона евро), показва Андре Франк от Института за международна стопанска система в немския град Кил

Икономистът е член на групата откриватели, които на всеки няколко месеца правят оценка финансовите измерения на западната поддръжка за Украйна.

250 километра далекобойност

Тази оценка обаче е задача с доста незнайни, защото Киев и неговите западни съдружници пазят в дълбока загадка информацията за това кой, какво и какъв брой оръжие и боеприпаси дава на Украйна. Англия в това време реши с ракети " Сторм-Шедоу ", създавани от британско-френски консорциум.

Тези доставки съставляват преломен миг във войната на Русия против Украйна, тъй като тези ракети имат обсег от 250 километра и в случай че бъдат изстреляни от самолети, украинската бойна авиация може по този начин да поразява значими логистични точки на полуостров Крим за доставяне на съветските войски.

Постепенно в Украйна идват още от обещаните западни оръжия. Това е и една от аргументите за, споделя за Дъждовни води специалистът за Украйна и Русия Нико Ланге. Но и продължителните дъждове при започване на май усложниха обстановката: пътищата още са кални и не разрешават напредването на тежка бойна техника, да вземем за пример тежащите тонове танкове и бронирани машини. От няколко дни насам обаче става по-топло и почвата към този момент стартира да изсъхва.

Контраофанзивата няма да е като по филмите

Нико Ланге счита, че предстоящото украинско контранастъпление няма да протече като във боен филм. По-скоро това ще бъде една " внимателна, систематична и мудна интервенция ", счита специалистът. По думите му това ще бъде серия от интервенции, при която всяка последваща ще зависи от предходната. Ланге допуска, че това ще отнеме доста време. В тази връзка той напомня за през предходната година, което лиши три месеца - от август до ноември. Украинците имат преимуществото на по-късите пътища вътре в страната и най-вероятно ще нанесат няколко удара на разнообразни места по фронтовата линия, с цел да тестват съветските отбранителни благоприятни условия, счита Ланге.

Като цяло съдружниците на Украйна ще би трябвало да се приготвят за по-дълга интервенция, което значи и " дълготрайна, систематична поддръжка " от тяхна страна. Това е значимо, защото Украйна се нуждае от непрекъснати доставки на боеприпаси, напомня още той.

Украйна се нуждае от още доста муниции

Съветът на Европейски Съюз утвърди в следата на април сумата от 1 милиард евро за покупки на. Парите са от специфичен бюджет на Европейски Съюз за потребностите на външната политика и политиката на сигурност. Експерт, поискал анонимност, разяснява пред Дъждовни води, че без съответни поръчки отбранителната промишленост няма да разшири индустриалните си потенциали.

А Нико Ланге счита, че европейската политика по отношение на Украйна е прекомерно бавна. " Страните от Европейски Съюз имаха прелестния късмет да бъдат на едно равнище със Съединени американски щати по този въпрос, само че за жалост пропуснаха тази опция ", споделя той. В същото време в Европа се чуват загрижени гласове, че американската поддръжка за Украйна може да спадне след президентските избори в Съединени американски щати - изключително в случай че Доналд Тръмп се върне в Белия дом. На този декор украинските военни се пробват да вършат всичко допустимо, с цел да има положителни вести: Германия, Нидерландия и Съединени американски щати към този момент доставиха на Киев три отбранителни системи " Пейтриът ".

По-рано този месец украинският министър на защитата Олексий Резников заяви за зрелищно събаряне на съветска хиперзвукова ракета " Кинжал ", която до момента се смяташе за сложна цел за западните ПВО-системи. И от Пентагона потвърдиха свалянето на съветската ракета от установка " Пейтриът ". Той обаче не пожела да посочи коя от трите ситуирани в Украйна такива системи е съумяла да порази съветския " Кинжал ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР