Украйна е започнала разговори с Швеция за възможността да получи

...
Украйна е започнала разговори с Швеция за възможността да получи
Коментари Харесай

В търсене на нов тип боен самолет: Украйна преговоря за „Грипен“, САЩ одобриха изпращане на F-16

Украйна е почнала диалози с Швеция за опцията да получи изтребители „ Грипен “. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски след срещата си с шведския министър председател.

От началото на войната Швеция е предоставила на Украйна танкове, Противовъздушна отбрана системи и бронирани машини за пехотата, предава Ройтерс.

Съединени американски щати поддържаха образованието на украински водачи

От Министерството на защитата на страната оповестиха, че възнамеряват нов пакет военна помощ на стойност 313 млн. долара. Общата стойност на предоставената военна помощ от Швеция е към 1,8 милиарда $.

Партньорите ни знаят от какъв брой самолета се нуждаем, разяснява украинският президент Зеленски

През юни бе основана по този начин наречената „ коалиция за F-16 ”, като страни от Европейски Съюз и НАТО показаха подготвеност да дават американски изтребители на Киев и да обучат украинските водачи.

На 17 август Съединени американски щати утвърдиха даването на изтребители F-16 от Дания и Нидерландия, незабавно след привършване на образованието на водачите.

Има опция те да ръководят изтребителите напролет на идната година

Дания и Нидерландия са водещите страни в образованието на украински водачи, което би трябвало да стартира в края на август и да завърши през 2024 година. Тогава Нидерландия ще извади от приложимост 24 изтребителя F-16. Амстердам е оповестил други 18 изтребителя за обмен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР