Украйна е загубила почти една трета от икономическата си мощ

...
Украйна е загубила почти една трета от икономическата си мощ
Коментари Харесай

Войната е унищожила 1/3 от икономиката на Украйна

Украйна е изгубила съвсем една трета от икономическата си мощност през първата година от войната. Държавната статистическа работа заяви късно всряда, че брутният вътрешен артикул (БВП) на страната се е с 29.1% през 2022 година

Окончателните данни за Брутният вътрешен продукт за 2022 година се отклоняват нищожно от прогнозите на държавното управление за 30 процентен спад, оповестява Ройтерс. %, плануван по-рано от държавното управление.

Нахлуването на Москва през февруари 2022 година аргументи гибелта на десетки хиляди хора, прокуди милиони, нанесе вреди на тежката индустрия, електрическата мрежа и селскостопанския бранш и докара до загуба на сектори от земя на юг и изток.

Украйна съумя да резервира мощно стеснен достъп до черноморските пристанища, които са жизненоважни за износа на зърно и метали - опорите на нейната насочена към експорт стопанска система.

Киев се надява Брутният вътрешен продукт да нарасне с 1% през 2023 година заради подобряващата се обстановка в секторите на превоза, търговията на дребно и строителството.

Министерството на стопанската система съобщи по-рано тази година, че износът е намалял с 35% през 2022 година по отношение на миналата година, а физическите размери са намалели с 38.4%.

Зърнената годишна продукция в Украйна понижа до 53 милиона тона през 2022 година от рекордните 86 млн. тона, достигнати през 2021 година

Друга основна част от стопанската система, секторът на металите, понижи производството на стомана с съвсем 71%, откакто няколко водещи завода бяха унищожени или окупирани. Индустриалният център на Украйна - Донбас е измежду най-тежко потърпевшите от военните дейности райони.

 Възстановяването на Украйна ще коства 411 милиарда $ съгласно Световната банка Възстановяването на Украйна ще коства 411 милиарда $ съгласно Световната банка

По калкулации на Световната банка за възобновяване на Украйна след войната ще са нужни над 400 милиарда $. Международният валутен фонд пък планува, че до момента в който траят военните дейности Киев ще се нуждае всеки месец от 3-4 милиарда външна помощ, с цел да може страната да продължи да действа.

Междувременно в четвъртък швейцарското държавно управление разгласи, че ще даде спомагателни 1.5 милиарда швейцарски франка (1,68 милиарда долара) за Украйна до 2028 година

Заедно с 300-те милиона швейцарски франка, планувани за 2023-2024 година, това ще усили швейцарската помощ до 1.8 милиарда франка.

Берн към този момент отдели 1.03 милиарда франка за поддръжка на към 75 хиляди украинци, потърсили леговище в Швейцария, напомня Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР