Украйна е увеличила транзита на газ от Русия за Европа

...
Украйна е увеличила транзита на газ от Русия за Европа
Коментари Харесай

Украйна е увеличила транзита на газ за Европа


Украйна е нараснала преноса на газ от Русия за Европа съвсем с една четвърт – до 7,6 милиарда куб м сочат данните на Укртрансгаз. Отбелязва се, че през предходната година преносът е понижен със 7,1 %, като се има поради, че преди този момент през страната са транзитирани 93 милиарда куб м природен газ.
През предходната седмица депутатът от Върховната рада Вадим Рабинович, както отбелязва РИА Новости, предизвести, че с краят на контракта за пренос на съветски газ ще докара до спад на стопанската система на Украйна, а на Киев ще се наложи да изразходва големи средства за поддържане на „ фиктивен “ газопровод “.

В Брюксел на 21 януари се организираха тристранни договаряния сред Русия, Европейска комисия и Украйна за опазване на преноса на съветски газ и след 2019 година Предложението на Европейска комисия е за сключване на нов контракт сред Русия и Украйна за период от 10 години, като количествата за пренос би трябвало да са привлекателни, в това число и за вложителите, които би трябвало да бъдат привлечени към модернизиране на украинката газотранспортна система.
Руският енергиен министър Александър Новак обаче счита, че договорът би трябвало да е стопански прелъстителен, а трасето конкурентоспособно. Освен това Украйна би трябвало да даде явен плен за ръководство на газотранспортната си система, а „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ да уредят между тях правосъдните разногласия.

Очаква се детайлности по тези проблеми да станат ясни през месец май, когато е планувана нова среща.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР