Украйна е свързана с нашата страна с вековни връзки, искам

...
Украйна е свързана с нашата страна с вековни връзки, искам
Коментари Харесай

Румен Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна

Украйна е обвързвана с нашата страна с вековни връзки, желая да ви поздравявам с това, че господин Антон Кисе (депутат в Украинския парламент и ръководител на Асоциацията на българите в Украйна) е част от вашата делегация. България на най-високо политическо равнище осъди експанзията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна отбрана на териториалната целокупност на Украйна, включихме се интензивно във всички санкционни режими, макар обществените и стопански последствияq България отвори своите порти, българите отвориха сърцата и домовете си за жителите на Украйна, дали сме протекция на над 91 000 души. Това сподели президентът Румен Радев на среща с външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба.

„ Нашият блян е освен да осигурим храна и заслон, само че и обучение, трудова претовареност, най-пострадалите - децата, да не се усещат травмирани от тази война. Имаме цялостна подготвеност да продължим програмата, която започнахме през 2014 година и прекъснахме поради коронавирус, за лекуване и възобновяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 държавни управления да възстановят тази стратегия. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развиването на бойните дейности ", сподели още Радев.

Той изрази вяра, че Украйна прави всичко допустимо да отбрани българското национално малцинство. Призова допустимо най-бързо да спре братоубийствената война и в границите на Европейски Съюз да се търси опция за по-бързо възобновяване на Украйна. Болшинството президенти от Б-9 в първите дни на войната са изготвили декларация, с която се приканва за ускорена интеграция на Украйна в Европейски Съюз. България ще продължи да прави всичко допустимо и да оказва цялостна поддръжка на Украйна, в границите на вероятното, акцентира Радев.

Вие сте освен водач, обичан от своя народ, само че и боен. Вие разбирате отлично какво се случва в този момент в Украйна, съобщи Дмитро Кулеба. Той регистрира, че става въпрос за пълномащабна война, благодари, че позицията на България е кардинална още от първите дни на войната. Благодари и за приема на украинските бежанци в страната ни.

Кулеба сподели още, че би трябвало да се продължи със глобите против Русия, с цел да спре експанзията ѝ.

Отчете и ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна.

Антон Кисе означи, че няма разлика сред 133-те народности в Украйна, те пазят своята родна земя. Коментира, че има потребност оптимално да се оказва помощ на Украйна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР