Украйна е разработила план за действие в случай, че на

...
Украйна е разработила план за действие в случай, че на
Коментари Харесай

Външно министерство на Украйна: В случай на липса на споразумение с Москва за транзит на газ, Киев има план


Украйна е създала проект за деяние при положение, че на договарянията с Русия не успее да подписа ново съглашение за преноса на съветски газ през нейна територия. Това е декларирала заместник-министъра на външните работи на страната Елена Зеркал, оповестява организация Укринформ, представена от ТАСС.

„ Ще създадем всичко допустимо, с цел да се придържаме към „ проект А “ (сключване на ново споразумение), всички тези дейности би трябвало да завършат доникъде на юли “, е споделила тя. „ Нашият „ проект А “ се заключава в това, да ратифицираме нови оферти към Споразумението за асоциране с Европейски Съюз (относно интеграцията на Украйна към енергийното пространство на Европейски Съюз, прецизират от съветската агенция), да ги създадем юридически обвързващи и да се ползват за всеки сюжет, при какъвто и да е случай “.

По думите на Зеркал, Украйна дружно с задгранични сътрудници създава и ограничения при положение, че Русия се откаже да подпише ново съглашение по изискванията, предлагани от Киев. Тя е добавила, че украинската страна за решаването на тези въпроси се опира на ясната позиция на Европейската комисия.

„ Работим с нашите сътрудници над проекти за реагиране (при криза) “, е споделила зам.-министъра на външните работи на Украйна. „ В този смисъл ние поддържаме разговор с нашите европейски сътрудници по отношение на вижданията им по проектите, за поддържане на устойчивостта (на енергийната система). Разработихме и наш личен проект за резистентност благодарение на Съединените Щати “ е добавила Зеркал.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев при започване на месец март сподели, че Русия ще резервира преноса на газ за Европа през Украйна след 2019 година при съблюдаване на редица условия, такива като: споразумяване на връзките сред заинтригуваните компании, преференциални стопански и търговски параметри на договорката, а също по този начин постоянна политическа конюнктура в Украйна.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в края на февруари съобщи, че превозването на газ през територията на Украйна за Европа в този момент е 2 – 2,5 пъти по-скъпо в сравнение с по другите трасета, да вземем за пример „ Северен поток 1 “, поради остарялата газотранспортна система на Украйна. Министърът на икономическото развиване на Русия Максим Орешкин съобщи в края на февруари, че Украйна би трябвало да обезпечи конкурентни условия за преноса на газ от Русия, да приведе газотранспортната система на страната в нужното положение.

В завършек на 2019 година изтичат подписаните през 2009 година контракти сред „ Газпром “ и „ Нафтогаз “ за доставка на газ за Украйна и за пренос на газ през територията на страната за Европа. Въпросът за запазването на преноса на съветски газ след 2019 година се разисква в подтекста на строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ от Русия за Германия, който заобикаля директната страна. На 21 януари в Брюксел се организира тристранна среща за преноса на съветски газ през територията на Украйна с присъединяване на Русия, Украйна и Европейската комисия, която приключи без резултати. Както обявиха представители на украинската делегация, предлагането на Русия просто да се продължи настоящият контракт с Украйна не ги устройва, а предлагането на Европейската комисия, Киев счита да изследва, прецизира още ТАСС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР