Украйна е признателна на България за подкрепата и помощта на

...
Украйна е признателна на България за подкрепата и помощта на
Коментари Харесай

Признателни сме на България. Изтече мандатът на украинския посланик

Украйна е признателна на България за поддръжката и помощта на украинските бежанци, сподели посланикът на Украйна Виталий Москаленко , чийто мандат изтече. Той получи медал " Мадарски конник " първа степен от президента Румен Радев на гала в президетството, заяви прессекретариатът на президента.

Държавното отличие е за всеотдайната работа и огромните заслуги на дипломата за задълбочаването и разширението на двустранните връзки сред България и Украйна.

В речта си Радев удостовери кардиналната и поредна поддръжка на България за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и за устрема й за участие в Европайския съюз и НАТО . Той удостовери и продължаващата помощ към жителите на Украйна и бежанците в България.

Вече година продължава войната в Украйна след пълномащабното непровокирано навлизане на Русия на територията й.

" Признателни сме на България, че от първите дни ни оказва поддръжка и помощ в тази варварска война и за военнотехническата помощ, която беше предоставена от страна на България “, сподели Москаленко.

Той изрази вяра, че тя ще бъде продължена, защото „ постигането на мир зависи от това какъв брой бързо и какъв брой сполучливо Украйна може да реализира победа “.

Посланикът означи и признатата от 48-ото Народното събрание, с която разгласи Гладомора в Украйна през 1932 и 1933 година за геноцид. Москаленко добави, че това е пристигнало в миг, в който Русия " прави геноцид в модерна Украйна заради нахлуването - непредизвикано, варварско и грубо ".

Мандатът на Москаленко като дипломат в България изтече в края на предходната година, като на неговомясто президентът на Украйна Володимир Зеленски . Пред Свободна Европа от посолството на Украйна в България споделиха, че тя заеме публично поста си през март.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР