Украйна е предала на руската страна девет пленени руски войници

...
Украйна е предала на руската страна девет пленени руски войници
Коментари Харесай

Кметът на Мелитопол е бил разменен срещу девет руски войници

Украйна е предала на съветската страна девет пленени съветски бойци в подмяна на освобождението на кмета на град Мелитопол, който беше арестуван предходната седмица, съобщи Ройтерс, като се базира на организация Интерфакс Украйна.

От канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски по-рано оповестиха, че кметът Иван Фьодоров е бил освободен, само че не показаха детайлности.

" Иван Фьодоров беше освободен от съветски плен, като в подмяна на Русия бяха върнати девет пленени бойци, родени през 2002 и 2003 година Това на процедура са деца ", сподели прессекретарят на Зеленски Даря Заривна, представена от Интерфакс Украйна.

Фьодоров беше похитен на 11 март от съветските сили по обвиняване, че е подпомагал националистите от " Десен бранш " и се твърдеше, че е отведен в Запорожение с прокурорско обвиняване.

Веднага по-късно той беседва по телефона с президента Володимир Зеленски и му благодари, че не го е изоставил. Самият Зеленски му сподели, че е доста благополучен да чуе гласа му и да се увери, че е жив и здрав.

За освобождението в сряда вечерта пръв заяви представител на президента, като разясни, че кметът е бил пуснат от руснаците в резултат на спецоперация.

Междувременно Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере през днешния ден по искане на шест страни, които настояха за намерено съвещание за Украйна преди предстоящо гласоподаване на съветска филантропична резолюция, която е остро подложена на критика, защото не загатва войната на Русия против по-малката й съседка, съобщи Асошиейтед прес.

Англия, Съединени американски щати, Албания, Франция, Норвегия и Ирландия желаеха Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да свика през днешния ден следобяд незабавно съвещание за Украйна заради утежняването на филантропичната обстановка в страната, съобщи по-рано Франс прес, като се базира на дипломатически източници.

" Русия прави военни закононарушение и взема на прицел цивилни ", съобщи в акаунта си в Туитър английската дипломатическа задача в Организация на обединените нации. " Противозаконната война на Русия в Украйна е заплаха за всички ни ", добави задачата, призовавайки за незабавно съвещание.

Русия популяризира във вторник предложение за резолюция на Съвета за сигурност, в което се упорства за отбрана на мирните жители " в уязвимо състояние " в Украйна и безвредно придвижване на филантропична помощ и хора, които се пробват да изоставен страната. В него обаче войната не се загатва.

Двете страни взаимно се упрекват за обстрел на цивилни.

В сряда украинските управляващи хвърлиха виновността върху съветските военни за гърмеж в театъра в Мариупол, където по техни данни са починали към 1000 души. Руската страна пък изрично отхвърли и го назова поредна тяхна кървава провокация.

МО на Руската федерация разгласи, че съветски самолети не са обстрелвали града през вчерашния ден и на собствен ред оповести за пукотевица по колона бежанци край Харков, при което са починали четирима цивилни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР