Украйна е получила сериозна и силна оферта за доставка на

...
Украйна е получила сериозна и силна оферта за доставка на
Коментари Харесай

Силна оферта. Украйна е получила предложение за доставка на изтребители F-16

Украйна е получила " сериозна и мощна оферта " за доставка на изтребители F-16 от водачите на съюзнически страни, заяви късно във вторник украинският президент Володимир Зеленски , представен от " Ройтерс ".

Новината идва, откакто в края на май Съединени американски щати изпращането на изтребители F-16 на Киев. Преди това в продължение на месеци Украйна призоваваше Вашингтон да позволи доставката на модерните изтребители, с цел да укрепи украинското контранастъпление против Русия.

" Нашите съдружници знаят от какъв брой тъкмо (самолети) се нуждаем ", сподели Зеленски в изказване, оповестено на уеб страницата му. Той добави още, че " някои от нашите европейски сътрудници " са показали съответни цифри, само че не посочи кои са въпросните европейски страни.

По думите на украинския президент в този момент Киев чака дефинитивно съглашение със своите съдружници, в това число " взаимно съглашение със Съединени американски щати ".

Според английският Международен институт за стратегически проучвания Белгия, Обединеното кралство, Дания и Нидерландия са в положение да обезпечат минимум 125 изтребители F-16 в цялостна бойна подготвеност. По информация на Си Ен Ен Норвегия също имаше няколко свободни F-16 предходната година, които размени с по-модерни F-35 и в този момент е подготвена да даде на Киев.

Самите Съединени американски щати към този момент не са взели финално решение дали да доставят свои F-16 на Украйна.

По-рано в понеделник външният министър на Русия Сергей Лавров сподели, че снабдяването на Киев с американски изтребители ще ескалира още повече спора.​

В последните месеци Украйна неведнъж лобираше пред своите западни съдружници да ѝ обезпечат съвременни изтребители, с цел да ѝ оказват помощ в отблъскването на съветската войска от нейната територия. Одобрението на американските управляващи беше нужно, защото F-16 са създадени в Съединени американски щати, а реекспортът на оръжие и военна техника към трети страни първо би трябвало да бъде утвърден от страната производител.​
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР