Украйна е получила изтребители и части за тях, за да

...
Украйна е получила изтребители и части за тях, за да
Коментари Харесай

Украйна получи бойни самолети и части за тях

Украйна е получила изтребители и елементи за тях, с цел да поддържа своите военновъздушни сили в хода на съветската инвазия, съобщи Пентагонът във вторник, като отхвърли да посочи броя на самолетите или техния генезис, предава Франс прес.

Съобщението идва седмица, откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи пакет от военна помощ от 800 милиона $ за Киев, в това число по-тежко съоръжение като гаубици, на фона на ескалиращите боеве в Източна Украйна.

Тези ходове демонстрират смяна в отношението на Запада, който в началото отхвърли да даде на Украйна тежко въоръжение, с цел да избегне дейности, които Русия би могла да преглежда като директно присъединяване в спора.

Украинските сили " сега разполагат с повече изтребители, в сравнение с преди две седмици ", сподели представителят на Пентагона Джон Кърби пред кореспонденти във вторник.

" Без да встъпвам в детайлности за това, което другите народи дават, те (украинските сили) получиха спомагателни самолети и елементи, с цел да могат да усилят флота си ", сподели той.

Кърби не посочи какъв вид аероплан е доставен на украинската войска, която от седмици упорства за бойни самолети, само че допусна, че те са съветско произвеждане.

" Други народи, които имат опит с тези типове самолети, съумяха да им оказват помощ да пуснат в употреба повече самолети ", сподели Кърби.

Той акцентира, че въпреки Съединени американски щати да са помогнали с изпращането на някои елементи, те " не са транспортирали цели самолети ".

Киев изиска от западните си сътрудници да дават изтребители МиГ-29, които водачите му към този момент знаят по какъв начин да ръководят и които към момента са на въоръжение в някои източноевропейски страни.

Евентуално прекачване на такива самолети от Полша беше разисквано при започване на март, преди Съединените щати да се откажат от проекта, опасявайки се, че Русия ще го преглежда като директно присъединяване на НАТО във войната.

Съединените щати и Европейският съюз оповестиха във вторник, че ще продължат да изпращат военна помощ за Украйна.

Байдън организира видеоконференция с водачите на Франция, Англия, Германия, Румъния, Полша, Италия, Канада, Япония и Европейски Съюз. Те реализираха " необятен консенсус по отношение на нуждата от увеличение на натиска върху Кремъл ", съобщи италианското държавно управление.

По-специално, водачите потвърдиха своя ангажимент за " дълготрайно даване на военна, икономическа и филантропична помощ ", сподели в изказване представителят на Белия дом Джен Псаки.

Говорейки по време на визитата си този месец в Киев, министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън " акцентира сериозната потребност от спомагателна военна поддръжка за Украйна в лицето на огромната съветска атака в Донбас и продължаващи офанзиви в други елементи на страната ", сподели Даунинг стрийт.

Първите колета от последния пакет за военна помощ на Съединени американски щати към този момент дойдоха до границите на Украйна, като американските медии оповестиха във вторник, че Вашингтон към този момент работи за утвърждение на нов пакет от 800 милиона $ за Киев.

Планирано е бойците на НАТО да обучат украинските си сътрудници да употребяват новодоставените съвременни гаубици.

Въпреки че боравенето с американските гаубици не се разграничава радикално от това на гаубиците, които украинските военни към този момент са употребявали, тези, които Вашингтон е изпратил, употребяват 155-милиметрови снаряди - постоянно срещани в страните от НАТО - до момента в който Украйна към момента употребява съветски 152-милиметрови снаряди.

Русия публично предизвести Съединените щати поради военната им помощ за Украйна, предупреждавайки за " непредвидими последствия ", в случай че доставките на съвременно оръжие продължат, оповестиха американските медии предходната седмица.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР