Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. "Току-що получихме

...
Украйна е поискала спешна хуманитарна помощ от България. "Току-що получихме
Коментари Харесай

Украйна иска спешна хуманитарна помощ от България: МВнР

Украйна е поискала незабавна филантропична помощ от България. "Току-що получихме лист с неща, от които те имат незабавна потребност. В него влизат питейна вода, детски облекла и други. Предадохме го на способените институции, с цел да забележим с какво можем да окажем помощ ". Това съобщи заместник-министър Ирена Димитрова на ексклузивен брифинг в Министерство на външните работи, съобщи Нова тв.

„ 363 български жители от Киев и към 150 от Одеса са поискали евакуация все още. Планира се това да стане с 4 рейса от Киев и 3 от Одеса. Всеки миг към 130 души ще тръгнат от Одеса към България ", съобщи тя.

В посолството ни в Киев има настанени хора. Тя посочи, че наоколо до постройката няма стратегически обекти и не се чакат ракетни закани. „ Инструктирали сме посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на жителите, които имат нужда”, акцентира зам.-министърът. и добави:

Относно евакуацията тя съобщи, че се работи с тясно съдействие с посолствата на Румъния, Съединени американски щати, Англия и Украйна, с цел да се обезпечи бърз и безконтролен достъп. „ Информирали сме тези посолства през кои точки считаме да се премине с българските рейсове с наши жители, с цел да имаме подпомагане при необходимост”.

„ Още преди 3 седмици посъветвахме българските жители да изоставен Украйна със лични средства - тогава имаше още и полети. За страдание, не бяхме чути. Сега се надяваме, че всеки миг ще имаме рейсове, които ще тръгнат към България. В тях има към 130 души. Отделно имаме 4 рейса, които са покрай границата с Украйна и пътуват към Киев”, уточни и Антон Марков.

„ Остро осъждаме извънредно нападателните съветски военни дейности против Украйна и оказваното подпомагане от Беларус. Това е жестоко тъпчене на интернационалното право и считаме това за акт на експанзия против самостоятелна държава”, акцентира Димитрова.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР