Украйна е отворена за неутрален статут, но изисква твърди гаранции

...
Украйна е отворена за неутрален статут, но изисква твърди гаранции
Коментари Харесай

Украйна е отворена за неутралитет, но иска гаранции от НАТО

Украйна е отворена за безпристрастен статут, само че изисква твърди гаранции за сигурност ", това съобщи Игор Жовква, заместник-ръководител на кабинета на президента на Украйна в коментар пред CNN, представен от UNIAN.

Според него президентът Владимир Зеленски е подготвен да приказва непосредствено с президента на Руската федерация Владимир Путин, само че няма да прави компромис с съветската позиция по време на договарянията.

Жовква означи, че Украйна не е прекомерно оптимистична за срещата сред външните министри на Украйна и Русия, която се организира на 10 март в Анталия и не докара до никакъв пробив в договарянията.

„ Много добре, че се срещнаха, само че, за жалост, можем да кажем, че съветският външен министър не е този, който взема окончателното решение. Окончателното решение за прекъсване на войната, прекратяването на огъня и изтеглянето на войските се взема единствено от един човек. “ – сподели Жовква, явно имайки поради Путин.

Жовква добави, че макар че Зеленски е подготвен за дипломатическо решение, той персонално не е чувал това от Путин или обкръжението му.

" Последното нещо, което чух от тях, е, че би трябвало да продължим да работим във формата на две делегации... само че, вижте, даже споразуменията, реализирани по време на тези договаряния, не се съблюдават ", сподели Жовква, визирайки филантропичните коридори.

В същото време Жовква съобщи, че Украйна е отворена за неутралитет, " в случай че НАТО не е подготвен да одобри Украйна сега ".

„ Но в това време имаме потребност от твърди гаранции за сигурност за Украйна, тъй че тези ужасни войни, тази ужасна експанзия да не се повтарят в бъдеще “, акцентира Жовква.

Той добави, че Украйна желае да работи с Путин и прилежащите страни, с цел да стартира построяването на „ обновената система за сигурност на Европа “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР