Украйна е отделила половината от бюджета си за 2024 г.

...
Украйна е отделила половината от бюджета си за 2024 г.
Коментари Харесай

Колко точно струва западната помощ, от която Украйна се нуждае?

Украйна е отделила половината от бюджета си за 2024 година на стойност 82 милиарда евро за отбранителния бранш. Военният напън, комбиниран с намаляващите доходи от засегнатата стопанска система, остави други цели с малко или никакво финансиране.

Това прави страната подвластна от финансовата помощ от задгранични донори, основно от Европейския съюз, Съединените щати и други сътрудници от Г-7.

Министерството на финансите на Украйна пресмята, че през 2024 година ще са ѝ нужни 34,45 милиарда евро, под формата на външни вноски, което е малко под сумата, получена през 2023 година

В документално изказване за Euronews министерството съобщи, че чака Брюксел да даде 12,5 милиарда евро тази година като част от четиригодишен фонд от 50 милиарда евро, прочут като Механизъм за Украйна. От своя страна Вашингтон даде обещание да преведе 11,8 милиарда $.

Киев разчита и на Международния валутен фонд да утвърди заем за 5 милиарда евро. Останалата част от помощите би трябвало да бъде финансирана от други западни съдружници, най-много от Обединеното кралство, Норвегия, Канада и Япония, написа Euronews.

Освен за защита, финансовите инжекции са предопределени за поддържане на необятен набор от съществени услуги, в това число обучение, опазване на здравето, обществена протекция и пенсии.

С други думи, Украйна насочва по-голямата част от приходите, които събира, непосредствено към военните старания, до момента в който западните фондове поддържат действието на страната.

Независимо от това какъв брой належащи са станали тези вноски, както Европейски Съюз, по този начин и Съединени американски щати се намират в политическа невъзможност и сега не могат да решат икономическите компликации на Киев, разяснява Euronews.

Предложението за помощи на президента на Съединени американски щати Джо Байдън заседна в идеологическа борба в Конгреса, където републиканците изискват фокусиране във връзка с миграцията и граничния надзор в подмяна на разпределяне на нови средства за УАкрайна.

В Брюксел механизмът от 50 милиарда евро е блокиран от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който провокира отчаяние поради " транзакционните " си претенции и негъвкавото си отношение.

Ветото на Орбан ще бъде преди всичко в дневния ред по време на изключителната среща на водачите на Европейски Съюз по-късно тази седмица.

Едновременната невъзможност във Вашингтон и Брюксел принуди Киев да предприеме краткотрайни ограничения, с цел да предотврати срутва на съществени услуги. Министерството на финансите обаче предизвестява, че това решение е несигурно и не може да бъде удължено до края на годината.

" Тези ограничения са с стеснен резултат и всички наши сътрудници споделят възприятието за неотложност и ясно схващат високата нужда от по-нататъшно устойчиво и предвидимо външно финансиране в името на запазването на макрофинансовата непоклатимост и поддържането на напредъка, реализиран през 2023 година ", съобщи представител на министерството пред Euronews.

" Въпросът за размера на средствата от Европейски Съюз към момента се разисква. Разчитаме, че страната от Европейски Съюз ще утвърди Механизма за Украйна при започване на февруари ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР