Украйна е най-големият получател на пари от емигранти в Европа

...
Украйна е най-големият получател на пари от емигранти в Европа
Коментари Харесай

Украйна се издържа от износ на работна ръка

Украйна е най-големият адресат на пари от емигранти в Европа като съответствие към размера на стопанската система й. Над 11% от брутния вътрешен артикул на страната идва от изпратените пари от емигрантите, а петте милиона работещи в чужбина украинци са изпратили предходната година рекордните 14,4 милиарда $, заяви в. " Файненшъл таймс ".

Мнозинството от емигрантите са от западни области на Украйна като Лвов, град с един милион души население, който се намира на един час с кола от Полша, където съществува 20-годишна традиция локалните поданици да работят както сезонно, по този начин и дълготрайно от другата страна на границата. Те са заети в разнообразни браншове – от строителство до бране на зеленчуци.

Между 1 и 2 млн. украинци работят в Полша, привлечени от комбинацията от близки езици, комфортно местонахождение, по-високи заплати и по-добри стопански вероятности. Заплатите са три пъти по-високи, в сравнение с в Украйна, а празнините, оставени от младите поляци, заминаващи за Западна Европа, доведоха до дефицит на работна ръка. Така Полша запълва вакуума на трудовия си пазар.

Емигрантите от Западна Украйна са навлезли и по-навътре в Европа в търсене на по-високи заплати. „ Миграцията на украинска работна ръка има както позитивни, по този начин и негативни стопански и обществени последствия “, заяви украинското министерство на обществената политика, акцентирайки дефицита на работна ръка и притока на твърда валута. Андрей Бейзик, ръководещ сътрудник в Western Ukrainian Management Consulting, споделя, че районният безвизов режим, въведен през 2017 година, и споразуменията за свободна търговия с Брюксел са улеснили заминаването на служащи в чужбина. „ Интегрираме се в Европейския съюз, в това число на трудовия пазар… Това основава напън за повишение на заплатите “, добавя той.

ОТКРОВЕНИЕ

„ Купих изцяло нов апартамент предходната година… като платих 42 хиляди $ в брой “, споделя 27-годишният Сергий, преди да се качи на рейс за Варшава. Вече близо три години той печели по 1500 $ на месец като готвач в полски ресторант. Това е близо три пъти повече от заплащането в локалните заведения. „ С локалната заплата в никакъв случай нямаше да съумея да купя лично жилище за брачната половинка и дребното си дете. Сега се връщам, откакто бях две седмици със фамилията си, защото ми трябват пари, с цел да го обзаведа… Но в последна сметка желая да пребивавам и работя вкъщи, може би да отворя личен ресторант “, споделя Сергий.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР