Украйна е изнесла с 8 процента повече зърно и бобови

...
Украйна е изнесла с 8 процента повече зърно и бобови
Коментари Харесай

Зърненият износ на Украйна за периода 2021-2022 г. расте въпреки руската инвазия

Украйна е изнесла с 8 % повече зърно и бобови растения на годишна база за завършилата в края на юни финансова година 2021/2022 година макар съветската инвазия, съобщи ДПА.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6234
Експортирани са общо към 48,5 милиона тона, което е повече спрямо регистрираните за фискалната 2020/2021 година 44,7 млн. т, разгласи министерството на земеделието в Киев.

За юни обаче износът бележи спад от 44 на 100 на годишна база и се срутва до 1,4 млн. т, а повода е прекъсването на експорта по море.

Износът на пшеница за финансовата 2021/2022 година също нараства на годишна база, и то с над 12 %, достигайки 18,7 млн. т за предходната година. Въпреки това изнесените за юни количества са с съвсем 80 % по-малко в съпоставяне със същия месец на предходната година.

Международните филантропични организации се притесняват, че поради прекъсването на украинския експорт вследствие на войната може да се стигне до още по-голямо повишаване на продоволствените артикули, изключително на зърното за хляба. Опасенията са свързани най-много с вероятното експлоадиране на апетит в Африка и Азия.

В момента по полетата на Украйна порастват към 22,48 млн. т пшеница, което е със 17 % по-малко в съпоставяне със междинните стойности за последните четири години, съгласно разбор на най-големия търговец на аграрни артикули в Германия " Бaй Ва " (BayWa), основаващ се на сателитни данни.

Сателитните изображения демонстрират, че " рухването на тазгодишната годишна продукция под междинните нива към този момент е неизбежно ", сподели изпълнителният шеф на " Бай Ва " Йозеф Луц.

Друг проблем, който се обрисува, е превозването на зърнения експорт. " Ако не бъдат отворени пристанищата, зърното няма да излезе от страната ", сподели Луц, визирайки съветската обсада на украинските пристанища.

Този процес е пагубен за най-бедните страни в света, добави той. Според шефа на " Бай Ва " слабата годишна продукция води до неналичието на към 20 млн. т пшеница на интернационалните пазари.

Поради това цената пораства и някои елементи на света стартират да изпитват апетит, сподели Луц и добави, че към този момент се следи конкуренция сред разрастващите се страни за изкупуване на пшеницата.

Тазгодишната годишна продукция в Украйна може да се окаже даже още по-слаба от предстоящото, тъй като някои от засетите площи са на практика недостъпни поради мини и други трудности, предизвести Луц.

Най-плодородните региони се намират точно в зоните на бойните дейности. Жътвата към този момент стартира и ще продължи до края на юли.

Според немския канцлер Олаф Шолц групата на седемте най-богати страни (Г-7) работи за улеснение на износа на зърно от зоните на военните дейности в Украйна.

Украйна и Русия са измежду най-големите зърнени експортьори в света.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР