Украйна е изнесла почти 15,1 милиона тона зърно за сезон

...
Украйна е изнесла почти 15,1 милиона тона зърно за сезон
Коментари Харесай

Киев: Украинският износ на зърно се е понижил с 30,6 на сто до 15,1 милиона тона

Украйна е изнесла съвсем 15,1 милиона тона зърно за сезон 2022/2023 година, което е спад с 30,6 на 100 по отношение на експортираните на същия стадий от предходния сезон 21,8 милиона тона, заяви през днешния ден земеделското министерство, представено от Ройтерс.

Износът на зърно се намали мощно след съветската инвазия в Украйна през февруари и затварянето на пристанищата на Черно море, което докара до скок в цените на храните и породи опасения за дефицит в Африка и Близкия изток.

Три черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли по силата на съглашение сред Москва и Киев с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция

Според данните на министерството износът за сезона от юли 2022 година до юни 2023 година е включва 5,7 милиона тона пшеница, 8,1 милиона тона царевица и 1,2 милиона тона ечемик.

Правителството разгласи, че Украйна може да прибере годишна продукция сред едвам 50 милиона и 52 милиона тона зърно тази година, което е намаляване по отношение на рекордните 86 милиона тона през 2021 година, поради завземането на територия от съветските сили и по-слабата годишна продукция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР