Украйна е изнесла почти 14,3 милиона тона зърно досега през

...
Украйна е изнесла почти 14,3 милиона тона зърно досега през
Коментари Харесай

Износът на зърно от Украйна е намалял с 30.7 процента

Украйна е изнесла съвсем 14,3 милиона тона зърно до момента през сезон 2022/23, което е с 30,7 % по-малко от 20,6 милиона тона, изнесени през същия интервал от предходния сезон, демонстрират данни на министерството на земеделието, предадени от Ройтерс.

Износът на зърно се срина, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари и затвори черноморските пристанища на съседа си, което увеличи международните цени на храните и провокира опасения от дефицит в Африка и Близкия изток. Три черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли според договорка сред Москва и Киев, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция.

Данните на министерството демонстрират, че износът до момента през сезона от юли 2022 година до юни 2023 година е включвал 5,4 милиона тона пшеница, 7,7 милиона тона царевица и 1,2 милиона тона ечемик. Правителството сподели, че Украйна може да прибере сред 50 и 52 милиона тона зърно тази година, което е спад от рекордните 86 милиона тона през 2021 година заради загубата на земя от съветските сили и по-ниските добиви.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР