Украйна е изгубила една четвърт от обработваемите си земи заради

...
Украйна е изгубила една четвърт от обработваемите си земи заради
Коментари Харесай

Украйна е изгубила 1/4 от обработваемите си земи заради войната

Украйна е изгубила една четвърт от обработваемите си земи поради съветската окупация в някои области, в южната и източната част на страната. Това разгласи през днешния ден украинското министерство на земеделието, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Въпреки загубата на 25 % от обработваемите земи, структурата на засетите култури тази година е повече от задоволителна, с цел да обезпечи потреблението за украинското население ", съобщи Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието. Според него потреблението също е намаляло поради всеобщото пренасяне на население и поради миграцията отвън страната.

Над 7 милиона украинци се реалокираха в самата страна поради войната. Към тях се прибавят и 7,3-те милиона украинци, които избягаха зад граница. От тях над половината са в Полша. Според Висоцки украинските земеделци са съумели да се приготвят релативно добре за сеитбата преди началото на войната.

През февруари Украйна е внесла към 70 % от нужните торове, 60 % от фитосанитарните артикули, както и към една трета от нужното гориво за процеса на сеитбата, уточни украинският представител. Но съветската окупация в няколко области и блокадата на зърнените култури, наложена от съветския флот в Черно море, обаче принудиха украинските земеделци да трансформират това, което сеят, както и качеството му, добави той.

Украйна разполагаше преди войната с над 30 милиона хектара обработваеми площи, съгласно интернационалната неправителствена организация " Уърлд дейта сентър-Украйна ". Сега сред 20 и 25 милиона тона зърнени култури са блокирани и тази есен цифрата може да се усили на 70-75 милиона тона, предизвести на 6 юни украинският президент Володимир Зеленски, чиято страна беше четвърти експортьор в света на пшеница и на царевица.

Русия и Украйна обезпечават, двете дружно, 30 % от международния експорт за пшеница и спорът сред тях докара до скок в цените на зърените култури и на олиото.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР