Украйна е евакуирала 138 цивилни, в това число украинци граждани

...
Украйна е евакуирала 138 цивилни, в това число украинци граждани
Коментари Харесай

И Украйна евакуира цивилни от Судан

Украйна е евакуирала 138 цивилни, включително украинци жители и жители на Грузия и на Перу, които са се озовали в клопката на сраженията в Судан, съобщи Ройтерс, като се базира на украинското военно разузнаване.

Евакуираните украински жители са били общо 87, множеството от тях авиационни експерти - водачи и техници - и членове на техните фамилии, написа Българска телеграфна агенция. 

От общо избавените 138 души, имало 35 дами и 12 деца, уточни разузнаването.

Евакуираните се намират в този момент в Египет и получават здравна помощ, храна и вода.

Република Кипър ще предложи помощ на другарски страни за репатриране на техни жители от Судан през Кипър, заяви кипърското министерство на външните работи.

В подтекста на продължаващите старания за евакуация на кипърски жители и жители от други националности, намиращи се в Судан, министърът на външните работи на Кипър Константинос Комбос свика заседание на кипърските министри на външните работи, защитата, вътрешните работи, правораздаването и публичния ред. Те взеха решение да задействат специфичен народен проект за " приемане и репатриране на непознати жители от район в рецесия през територията на Република Кипър ". По този метод страната ще дава териториите си при организирането на евакуациите на жители от трети страни от Судан в родината им.

Кипър и преди е съдействал за евакуации с филантропична цел. Десетки хиляди хора бяха евакуирани от Ливан през Кипър през 2006 година, след изостряне на спора с Израел.

Междувременно, първият кипърски жител беше избавен от Судан, заяви Комбос в обява в Туитър през днешния ден сутринта. Той изрази откровени благодарности към външния министър на Нидерландия Вопке Хукстра за помощта, която страната му е оказала.

Говорителят на кипърското външно министерство Теодорис Гоцис съобщи по-рано, че в столицата на Судан Хартум има 23 души с кипърски генезис, за които се възнамерява да бъдат безвредно евакуирани. Той означи, че за тази цел се води преписка за координацията сред способените органи на Кипър и настоящите европейски страни, най-много с Франция, само че също и с Англия, написа Българска телеграфна агенция.

Внезапно избухналите безредици в Судан сред войските, правилни на командващия суданската войска военачалник Абдел Фатах Бурхан, и водача на суданските паравоенни Сили за бърза поддръжка (СБП) военачалник Мохамед Хамдан Дагало, прочут като Хемеди, сложиха в невъзможност хиляди чужденци, в това число дипломати и филантропични служащи. В резултат редица страни започнаха да изтеглят своите жители от африканската страна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР