Украйна активно работи по своята формула за постигане на мир

...
Украйна активно работи по своята формула за постигане на мир
Коментари Харесай

Две години война в Украйна: Може ли да се прогнозира краят ѝ - пред БНТ говори съветник на президента Зеленски

Украйна интензивно работи по своята формула за реализиране на мир и няма да одобри съветски условия. Това сподели в особено изявление за предаването " Светът и ние " във връзка втората годишнина от нашествието Ихор Жовква. Той е консултант на президента Зеленски по външната политика и заместник-ръководител на неговата администрация. С него беседва Николай Кръстев.

Благодаря Ви доста, господин Жовква, че гостувате на Българската национална телевизия. Моля Ви, кажете ми две години след началото на съветската инвазия в Украйна, 10 години окупация в Крим, както и на части от Украйна Донецк и Луганск, вижда ли се краят на съветската война в Украйна? Каква е прогнозата Ви?

Ихор Жовква - консултант на президента на Украйна по външнополитически въпроси: " Крайната цел на Украйна е да победи Русия на бойното поле и да си върне всички територии, които Русия стартира да завзема от 2014 година Тогава стартира противозаконното анексиране на Крим, по-късно се насочиха към Донбас, и все още те не съумяват да го окупират целия. Те в действителност се гордеят, че са съумели преди няколко дни да зваземат едно малко село като Авдеевка, само че би трябвало да припомня, че тяхното изпитание за това продължава повече от 10 години. И Ако това е огромната победа за Русия, напряко са жалки. Нашата последна цел е да освободим всички украински територии, в това число и Крим, и всичко завзето след 2022-ра. И през днешния ден, в навечерието на втората годишнина от откритата съветска експанзия против Украйна, би трябвало да Ви кажа, че успяхме да освободим повече от 50% от територията, която Русия завладя. Очевидно ще продължим и ще се стремим да реализираме повече, при изискване че получаваме задоволително съоръжение, задоволително оръжия и муниции от нашите съдружници, от нашите другари, от нашите сътрудници в интернационалната коалиция на цивилизованите страни. И сигурно разчитаме на България в това отношение. "

Украйна интензивно работи по формула на мира, показана от президента на Украйна пред Организация на обединените нации. Проведени са доста работни срещи с водачите на интернационалната общественост. Моля Ви, кажете каква е идната стъпка за използване на украинската формула?

Ихор Жовква: " След като организирахме многочислени сполучливи срещи на равнище съветници по националната сигурност, нашият президент реализира съглашение с президента на Швейцария за осъществяване на учредителна среща на върха за международен мир в Швейцария, в близко бъдеще. Бихме желали да имаме встъпителна среща на високо ниво с водачите на допустимо най-вече страни, с цел да стартира полемика за това по какъв начин да се откри мир в Украйна. Мир, само че не и при съветски условия, тъй като техните условия, както знаете, са доста елементарни. Русия желае неотложно преустановяване на огъня и след някакъв интервал от време да възобнови експанзията и да завладее цялата територия на Украйна. Това сигурно не е украинският проект. Украинският проект е да се употребяват инструментите за групов напън по отношение на агресора и той да бъде лишен от всевъзможни средства за тази експанзия, освен на бойното поле. Всички страдат от съветската експанзия, без значение дали става дума за нуклеарния бранш, за енергийния, за продоволствената сигурност, за околната среда. Това моят президент непрекъснато чува от водачите на световния юг, когато посещава Латинска Америка, или когато африканските водачи идват в Киев, или когато беседва с арабските водачи. Всички те страдат от тежки последици поради съветската експанзия. Ето за какво би трябвало да съберем всички водачи, с цел да обсъдим този проект, по какъв начин да накараме агресора да спре. А след тази световна среща на върха ще имаме следващи събития по всяка точка от формулата за мир...и в случай че всички водачи на цивилизования свят се спогодят по какъв начин да продължим, ще можем да проведем и втора среща на върха, с цел да фиксираме резултатите. Да фиксираме украинската победа. И сигурно тогава на масата може да седи и някой представител на Русия, само че против агресора ще седи цялата цивилизована общественост, всички поддръжници на Украйна, и те ще фиксират успеха на Украйна над агресора. "

Г-н Жовква, апелирам, разкажете ми след декларацията на водачите на Г-7 за сигурността в Украйна и за значимостта на връзката за сигурност сред Вашата страна и Англия, каква е концепцията за гаранцията за сигурността в Украйна при участие в НАТО?

Ихор Жовква: " На първо място, декларацията от Вилнюс на Г-7 беше подписана първо от тях, а по-късно и от още най-малко 30 страни, в това число и България. Идеята на тези двустранни задължения е да се обезпечи сигурността на Украйна, преди тя да стане член на НАТО. Ние разбираме, че Украйна няма да влезе в Алианса преди успеха. Ние се нуждаем от сигурността на Украйна преди успеха, по време на успеха и след успеха, изключително след успеха, преди да станем членове на НАТО. Ето за какво започнахме двустранните договаряния със страните, които се придържат към декларацията, и... получихме три двустранни съглашения за сигурност - с Англия, с Франция и с Германия. В момента преговаряме за двустранни съглашения за сигурност и с други страни от Г-7 и освен. Бихме желали България, както и други черноморски страни, да се причислят към договарянията и да поемат задължения за сигурност на моята страна. Черноморският район е доста значим. район за България, за Украйна и за други страни. Както знаете, Украйна поставя оптимални старания, с цел да лиши Русия от нападателния ѝ потенциал в Черно море. И макар напъните на Русия, създадохме добре работещ кулоар около крайбрежията на България и Румъния. 500 кораба към този момент минаха през този стеснен кулоар, както и повече от 50 милиона тона товари, в това число 10 милиона тона селскостопански артикули., минават през този кулоар и ние Трябва да създадем черноморския район допустимо най-сигурен, и един път вечно да лишим Русия от всякаква опция за експанзия и принадлежности за експанзия в този район. Ето за какво, когато мислим за вероятно районно съглашение по отношение на уговорките за сигурност на всички наши черноморски страни, ние сме подготвени да стартираме договаряния с Вашата страна, както и с други страни от Черноморския район, с цел да създадем тази доста значима част от света по-сигурна. "

Г-н Жовква, апелирам, кажете ми, когато говорите за обстановката в Черноморския район, какъв е целта за по-силната връзка сред нашата страна и Черноморския район?

Ихор Жовква: " Ние оценяваме всички старания, които България поставя, с цел да помогне за сигурността в тази част на света. Ценим високо и дейните старания на България да се сътвори коалиция за разминиране. Не би трябвало да забравяме, че през 2014 година съветската експанзия против Украйна стартира точно от Черно море. Започнаха с опита да анексират полуостров Крим. И вижте в този момент в какво се е трансформирал той - от курорт стана военна база. И то неконтролируема военна база. Не знаем какви тъкмо оръжия има там. И това е притеснително, освен за Украйна, тъй като това е наша територия, само че и за всички страни от Черноморския район. Така че още един път, приветстваме всички старания, които България, както и други страни от района полагате. Ние сме признателни и Украйна би трябвало да бъде неизменима част от тези взаимни старания, тъй като това е нашето Черно море и ние живеем там. Ние сигурно желаеме тази територия, този район да бъде сигурен, колкото е допустимо по-сигурен. "

Последният ми въпрос, господин Жовква, по какъв начин ще коментирате приноса на България по четирите точки от украинската формула за мир в този миг?

Ихор Жовква: " Ние сме признателни на България за дейното ѝ присъединяване във формулата за мир като самодейност и проект на нашия президент. Ние разбираме, че не може всяка страна да взе участие интензивно във всеки аспект на проекта, само че е от огромна значимост всяка страна да поддържа по една или две или три точки. Идеята за такова присъединяване е доста елементарна. Вие първо участвате в точката, само че по-късно, когато има следващо събитие, след международната среща на върха и сте съпредседател на тази или онази точка, това събитие ще се случи във вашата страна. Така че, И в случай че България стане съпредседател на една точка от плава, София може да бъде хазаин на последващото събитие по тази точка и България да бъде в центъра на интернационалния развой. Знаете ли, мисля, че формулата за мир открива някои нови трендове, вкарва нови или актуализирани правила в интернационалния международен ред. Това, което в този момент прави Русия, е нарушаване на безусловно всички правила, правила и правила на цивилизованото общуване, на Устава на Организация на обединените нации и Женевската спогодба. Всички ние, дружно би трябвало освен да надигнем Русия пред съда и да ѝ потърсим отговорност, само че и да помислим по какъв начин ще наподобява светът след нашата победа. Това е не по-малко значимо от самата победа. "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР