Украинците, заедно със САЩ и други страни, ще търсят други

...
Украинците, заедно със САЩ и други страни, ще търсят други
Коментари Харесай

Зеленски зове износът на зърно от Украйна да продължи. Ще има ли потопени кораби?

Украинците, дружно със Съединени американски щати и други страни, ще търсят други благоприятни условия за безвреден пренос през Черно море, разгласи Блинкен

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Киев е подготвен да продължи износа си на зърно през Черно море, макар оповестяването от Москва на „ де факто “ края на съглашението за тези доставки, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Дори и без Русия би трябвало да се направи всичко, с цел да можем да използваме този кулоар (за износ) през Черно море. Ние не се опасяваме “, сподели Зеленски в мнения, споделени от неговия представител Сергий Никифоров във Facebook.

В ежедневното си видеообръщение, излъчено нощес, украинският президент добави, че е изпратил „ публични писма до турския президент Реджеп Тайип Ердоган и до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, с цел да им предложи да продължат “ износа.

„ Украйна, Организация на обединените нации и Турция могат взаимно да обезпечат действието на продоволствения кулоар и инспекцията на корабите “, увери Зеленски.

По-късно през вчерашния ден той написа в Телеграм, че е провел телефонен диалог с Гутериш, с който се е споразумял да работят дружно за подновяването на доставки на украинско зърно през Черно море, показва Ройтерс.

По думите на Зеленски съвсем 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни по съглашението, подписано през юли 2022 година от Украйна и Русия с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

Москва разгласи през вчерашния ден " де факто " края на това значимо съглашение за международното доставяне със зърно, няколко часа след нощна офанзива на украинската войска с морски дронове против Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Руската федерация.

Русия подлага на критика пречките пред личния си експорт на храни и торове, усложнен от глобите. Тя също по този начин упреква богатите страни, че печелят от по-голямата част от украинския експорт, предопределен за разрастващите се страни.

Володимир Зеленски, в противен случай, удостовери, че „ 60 % от размерите “ на украинския зърнен експорт са изпратени в Африка и Азия.

Според данни на Организация на обединените нации трите съществени страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

В Съединени американски щати нарекоха незаслужено решението на Русия да се отдръпна от зърнената договорка, оповестява украинската осведомителна организация УНiАН. 

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели пред CNN, че съглашението би трябвало да бъде възобновено допустимо най-скоро. " Надявам се, че всяка страна следи това, което се случва, доста деликатно. Те ще видят, че Русия е виновна за отхвърли на храна на хората, които обезверено се нуждаят от нея по целия свят, както и това, че тази страна способства за повишението на цените в миг, когато доста страни не престават да страдат от доста висока инфлация ", добави той.

Държавният секретар твърди, че украинците, дружно със Съединени американски щати и други страни, ще търсят благоприятни условия за безвреден пренос на зърно през Черно море до пазара, да вземем за пример по железопътен или авто превоз.

„ Проблемът е, че в случай че Русия спре тази самодейност и изпрати сигнал, че зърнени храни и други хранителни артикули не могат да напущат Украйна свободно, даже и при съществуване на други благоприятни условия, мисля, че това най-вероятно ще има вцепеняващ резултат върху метода за осъществяване, защото фирмите ще бъдат доста загрижени за това какво ще се случи с техните кораби и личен състав, в случай че Русия се опълчи на износа на храни от Украйна “, призна Блинкен.

Ясно е, че без единодушието на Русия износът на украинско зърно ще бъде усложнен. Възможно е даже да има потопени кораби, а опциите за „ безвреден “ превоз, за които заприказва Блинкен, намеквайки за коридори през Румъния и България, оскъпяват стоката. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР