Украинците вече дори възпяват турските дронове и това не е

...
Украинците вече дори възпяват турските дронове и това не е
Коментари Харесай

Турските дронове Байрактар - най-ефективното оръжие на украинската съпротива


Украинците към този момент даже възпяват турските дронове и това не е инцидентно: специалисти настояват, че " Байрактар " са основни за защитата на Украйна, а на тяхната успеваемост се приписват някои от най-големите военни триумфи на Киев.

Турски дрон " Байрактар "

Украинските бойци ги възпяват даже в своего рода военен химн - са същински шлагер на бойното поле. И неслучайно: те са едно от най-ефективните оръжия в съпротивата против съветската войска.

Какво може " Байрактар "

Турският дрон " Байрактар " ТB2 е дълъг шест и половина метра, има обсег на крилата от 12 метра и може да придвижва ракети или лазерно направлявани бомби, които пробиват танковата ризница. Другите преимущества на този дрон са, че не се нуждае от специфична писта за политане и кацане, може да остане във въздуха повече от 24 часа и развива скорост от към 220 км/час. Освен всичко това дронът е и доста по-евтин от.

Изпитателен полет на " Байрактар "

Въпросната турска техника е създадена от компанията " Байкар ", която до началото на войната в Украйна е продала на украинците 50 дрона. В тази връзка немският " Ди Велт " напомня, че триумфът на този експортен шлагер на Турция се дължи освен на откривателския дух на основателите му, само че и на фамилни връзки. За " татко " на турския дрон е считан Селчук Байрактар, който е женен за най-малката щерка на турския президент Ердоган - Сюмейе.

" Ди Велт " разяснява по този начин: " С помощта на Украйна Ердоган желае да предотврати опцията руснаците да играят преобладаваща роля в Черноморския район. Турският президент обаче непроменяемо повтаря, че поддържа положителни контакти както с Киев, по този начин и с Москва. От една страна той позволи доставката на турските дронове за Украйна и затвори Босфора за съветските бойни кораби, само че от друга пропусна през пролива съветски товарни кораби, които очевидно пренасяха крадено жито от Украйна. ", заключава " Ди Велт ".
Редакцията предлага
" Турският дрон, който промени същината на военните дейности "

В Украйна възпяват турските дронове, като че ли става дума за герои, изяснява още немският ежедневник и споделя, че украински геймъри са създали компютърна игра, която симулира полет на " Байрактар " и разрушава съветски танкове, върху чиито брони е изписана буквата Z. В последния си брой пък американското списание " The New Yorker " назовава " Байрактар " TB2 " турския дрон, който промени същината на военните дейности ".

Особено в първите седмици от войната украинската войска съвсем всекидневно показваше видеа, с които да потвърди, че дроновете " Байрактар " разрушават сполучливо цели конвои съветска военна техника. Предполага се даже, че несполучливата офанзива на руснаците против Киев се дължи точно на успеваемостта на турските дронове. Според преценката на военни специалисти в първите седмици от войната съветските радари не са можели да засичат турските дронове " Байрактар ".

Междувременно обаче обстановката явно се е трансформирала. Саша Ланге, специалист по въпросите на защитата и военновъздушните сили към bavAIRia - районно съдружие на баварската галактическа и въздухоплавателна промишленост, счита, че изказванията на " The New Yorker " за качествата на " Байрактар " са пресилени. Той твърди, че руснаците в това време са нагодили своята противовъздушна защита, което им разрешава да прихващат и смъкват доста от турските дронове. Според Ланге това е предиздвикало украинците да употребяват дроновете по-пестеливо и най-вече там, където не се чака мощна съветска противовъздушна защита - да вземем за пример в крайбрежните води.

Ролята на " Байрактар " за украинските военни триумфи

Все отново турските дронове очевидно не престават да извършват сполучливо задачите си. Предполага се, че точно те са помогнали за най-големия украински боен триумф досега:. Руснаците настояват, че потъването на " Москва " се дължи на пожар на борда, само че западни военни специалисти считат друга версия за по-правдоподобна. Според тях турски дрон " Байрактар " е направил маневра за да отвлече вниманието на екипажа на крайцера в неверна посока, а в това време против " Москва " са били изстреляни една или две антикорабни ракети " Нептун ", които в последна сметка са потопили крайцера.

Крайцерът " Москва " през февруари 2022

В началото на май турските дронове наподобява още веднъж са изиграли значима роля - тогава с тяхна помощ са били унищожени съветски системи за противовъздушна защита и един команден център.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Ярославна, на 83, от Киев: " Защо би трябвало да преминавам и през това? "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР