Украинците ще се борят толкова дълго, колкото можем“, за да

...
Украинците ще се борят толкова дълго, колкото можем“, за да
Коментари Харесай

„Ще се борим толкова дълго, колкото можем“. Зеленски, Фон дер Лайен и Шарл Мишел се срещнаха в Киев



Украинците ще се борят „ толкоз дълго, колкото можем “, с цел да задържат източния град Бахмут, даде обещание президентът Володимир Зеленски в петък, когато одобри водачи от Европейския съюз, с цел да обсъдят по-нататъшните наказания против Русия и вероятностите на Киев за присъединение към Европейски Съюз, съобщи „ Ройтерс “. 

Междувременно Съединените щати обявиха, че ще изпратят военна помощ за Украйна на стойност над 2,175 милиарда $, в това число нова ракета, която ще удвои обсега на ударите на Киев.

Председателят на Европейската комисия комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел бяха в Киев, с цел да показват поддръжката си за Украйна с наближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в съседката ѝ на 24 февруари.

Докато те и държавното управление на Зеленски обсъждаха редица въпроси, в Киев и в цялата страна прозвучаха сирените за въздушно нахлуване, само че нямаше известия за нови въздушни удари.

Зеленски, съпроводен от водачите на Европейски Съюз на конференция, съобщи, че европейските наказания би трябвало да имат за цел да подсигуряват, че Русия няма да може да възвърне военния си капацитет. Той насочи обръщение по отношение на Бахмут – централната точка на украинската опозиция против съветското навлизане и на устрема на Москва да възвърне темпото на бойните дейности.

„ Никой няма да се откаже от Бахмут. Ние ще се борим толкоз дълго, колкото можем. Смятаме Бахмут за наша цитадела “, сподели той.

Москва твърди, че съветските сили обкръжават града, който преди войната е имал население от към 75 000 души, от няколко направления и се борят да поемат контрола над път, който е и значим маршрут за доставяне на украинските сили.

„ Ако се ускорят (доставките) на оръжия, по-конкретно на оръжия с огромен обхват, освен няма да изоставим Бахмут, само че и ще стартираме да отстраняваме окупаторите от Донбас (региона на Източна Украйна), окупиран от 2014 година “, сподели Зеленски.

Обявената в петък американска военна помощ включва ракети, известни като наземни малокалибрени бомби (GLSDB), чийто обхват от 151 км би сложил в обсега на деяние всички снабдителни линии на Русия в Източна Украйна, както и част от полуостров Крим, също завзет от Москва през 2014 година

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че десетият пакет от наказания ще засегне „ търговията и технологиите, които поддържат съветската военна машина “.

Пакетът, който Европейски Съюз приготвя за годишнината от нашествието, няма да отговори на някои от настояванията на Украйна, а упоритостта на Киев да се причисли към Европейски Съюз може да отнеме повече време, в сравнение с би желал, написа организацията.

Украйна подаде молба за присъединение към Европейски Съюз дни след нахлуването на Русия предходната година. Европейски Съюз одобри молбата, само че отхвърли апелите на Украйна за ускорено участие, до момента в който страната е във война.

Представители на Европейски Съюз изброяват голям брой условия за участие – от политическа и икономическа непоклатимост до приемане на разнообразни закони на Европейски Съюз. Процесът евентуално ще отнеме години.

Европейски Съюз изиска от Киев да се оправи с това, което се възприема като ендемично държавно подкупване. През последните две седмици Зеленски разгласи уволнения и следствия на редица длъжностни лица.

Запитана на конференцията със Зеленски за кандидатурата на Киев за участие, Фон дер Лайен съобщи: „ Няма строги периоди, само че има цели, които би трябвало да бъдат реализирани “.

В петък страните от Европейски Съюз реализираха единодушие по предложение на Комисията за установяване на пределни цени на съветските петролни артикули от неделя, с цел да се ограничи опцията на Москва да финансира войната. Те включват таван от 100 $ за първокласни петролни артикули като дизеловото гориво и предел от 45 $ на барел за артикули с отстъпка като мазута, оповестиха дипломати.

Подобен ценови таван на суровия нефт влезе в действие през декември.

Месечните доходи в бюджета на Русия от нефт и газ са намалели през януари до най-ниското си равнище от август 2020 година под въздействието на западните наказания, сочат данни на Министерството на финансите.
Танковете
Германското държавно управление съобщи, че е одобрило доставката на танкове Leopard 1 за Украйна от своите ресурси. Танковете могат да бъдат доставени по-рано от усъвършенстваните Leopard 2, които Германия и други страни дадоха обещание предходната седмица.

Министърът на защитата на Украйна, Олексий Резников, съобщи, че новите танкове, доставени от страните от НАТО, ще служат като „ стоманен пестник “ в контраофанзивата за пробив на съветските линии.

Русия ускорява натиска върху украинските сили в Източна Украйна, където съгласно Киев Москва изпраща хиляди бойци и наемници на гибел за дребни облаги, написа „ Ройтерс “.

„ Те притеглят хора от своите набори и систематично се пробват да намерят места за пробив “, съобщи пред украинското радио NV Сергий Череватий, представител на източния фронт на украинските въоръжени сили.

Москва твърди, че съществена цел в Украйна е обезпечаването на останалата част от Донецка област, една от четирите, които тя твърди, че е анексирала едностранно предходната година. Нейните сили настояват, че през последната седмица са постигнали постепенни триумфи в региона на Бахмут.

Беларуски доброволец, който се бие за Украйна в границите на града, съобщи пред организацията, че към момента няма признаци, че украинските сили възнамеряват да се изтеглят. „ За момента е противоположното, укрепват се позициите, където руснаците се пробват да ни отрежат… Засега се държим “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР